13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Львівській області митці планують відновити костел 18 століття: чим унікальна пам'ятка
У Львівській області митці планують відновити костел 18 століття: чим унікальна пам'ятка

У Львівській області митці планують відновити костел 18 століття: чим унікальна пам'ятка

Барокова пам'ятка архітектури перебуває в аварійному стані.

У Львівській області два десятки відомих митців зібралися, аби створити ескізи майбутніх картин Годовицького Костелу всіх Святих. Барокова пам'ятка архітектури 18 сторіччя нині перебуває в аварійному стані.

Чим вона унікальна і як художники планують її відновити, розповіли у сюжетіТСН.Ранок 31 серпня.

Під класичну музику на березі мальовничого озера у селі Годовиця відомі митці роблять зарисовки римо-католицького Костелу Усіх Святих. Йому понад 250 років, але він гине. Анатолій Криволап до Годовиці приїхав за враженнями, а писатиме в майстерні. Каже: його підкорила велич костелу. "Ми втрачаємо дуже важливу частину історії. Жоден уряд цим не займався і це дуже сумно", - наголошує художник Анатолій Криволап

Барокову святиню Годовицький костел у 1758 збудував відомий архітектор Бернард Меретинин, а оздобив геніальний Георг Йоганн Пінзель. Із липи вирізьбив іконостас. Утім, нині храм без підлоги і даху, бо їх за часів Союзу знищила пожежа. 

Перед тим майже усі скульптури Пінзеля вивезли до Львівської картинної гарелереї. Тим їх і врятували. "Збереглося ще автентичне не розп’яття, а хрест, на якому було розп’яття створене Йоганом Георгом пензлем", - каже директорка Народного дому села Годовиця Оксана Петрів. 

Скульптури у безпеці. У 2012 році навіть побували у Луврі, а от костел продовжує руйнуватися. Щоб його вберегти, сотні митців об’єдналися у проєкт "Під зорею Пінзеля": влаштовують благодійні концерти, покази мод, тепер - пленер.

Новини України: у Львівській області 20 відомих митців зібралися аби відновити костел

"Це пам’ятка національного значення в аварійному стані, яка немає власника. Мають бути якісь юридичні документи, що пришвидшили б передання цієї землі і цього унікального храму громаді наприклад. Чи це консервація буде, чи консервація, а потім реставрація і відбудова - це вже вирішують архітектури. Тоді вже збирати кошти", - пояснила авторка проєкту "Під зорею Пінзеля" Івона Лобан.

Відомі художники місяць малюватимуть побачене. Потім  буде виставка. Можливо, її побачать ті, хто зможе допомогти врятувати храм.

Источник материала
Поделиться сюжетом