США та Туреччина засудили затримання Джеляла в Криму. Чубаров пише, що йому інкримінують «диверсію» – до 15 років ув'язнення
США та Туреччина засудили затримання Джеляла в Криму. Чубаров пише, що йому інкримінують «диверсію» – до 15 років ув'язнення

США та Туреччина засудили затримання Джеляла в Криму. Чубаров пише, що йому інкримінують «диверсію» – до 15 років ув'язнення

Міністерство закордонних справ Туреччини та посольство США в Україні висловили стурбованість ситуацією із затриманням кримськотатарського активіста, політика, журналіста та першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла, а також ще чотирьох кримських татар 3-4 вересня в Криму.

Про це заявив прессекретар міністерства Танжу Білгіч, пише «Крим.Реалії».

«Ми отримали звістку про те, що перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял був затриманий і доставлений у невідоме місце після обшуку в його будинку в Криму вранці (4 вересня), і з того часу від нього нічого не було чутно. Ми з занепокоєнням стежимо за розвитком подій і очікуємо, що Наріман Джелял і четверо інших затриманих кримських татар якомога швидше повернуться до своїх домівок і сімей», – йдеться в повідомленні на сайті МЗС Туреччини.

Також відповідну заяву опублікувало посольстві США в Україні.

«Ми засуджуємо вчорашній арешт Федеральною службою безпеки Росії Нарімана Джеляла та інших кримськотатарських активістів. Росія повинна негайно звільнити цих активістів і всіх українських політв'язнів, яких вона утримує, і припинити політичні переслідування в Україні», – йдеться в повідомленні.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на своїй сторінці у фейсбуці написав, що Джелялу інкримінують диверсію, а самі затримання є помстою РФ за саміт «Кримської платформи». За це йому можуть дати від 12 до 15 років.

Аналогічні обвинувачення також пред’явили двоюрідним братам Ахтемову Азізу і Ахтемову Асану, яких також затримали 3-4 вересня.

«Як стало сьогодні відомо, Наріману Джелялову російськими окупантами висунуто підозру у вчиненні ним злочину, що підпадає під дію частини 1 статті 281 "Диверсія" УК РФ та передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років», – написав він. 

Нагадаємо, що в окупованому Криму 4 вересня співробітники російської поліції і спецслужб затримали п'ятьох кримських татар: підприємця Ельдара Одаманова, братів Азіза і Асана АхтемовихШевкета Усеінова і ексзаступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла.

Згодом, намагаючись з'ясувати, де перебувають затримані, біля будівлі ФСБ в Сімферополі зібралися їхні родичі, адвокати та активісти об'єднання «Кримська солідарність» – загалом близько 60 людей. 40 з них поліція затримала. 

Фото: затримання в Сімпферополі / «Крымская солидарность»

Теги по теме
Новости Крым Инфопространство аннексия Крыма крымские татары
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны