Долар в Україні дешевшає вже кілька днів поспіль
Долар в Україні дешевшає вже кілька днів поспіль

Долар в Україні дешевшає вже кілька днів поспіль

Національна валюта України - гривня - влітку демонструвала тенденцію на зміцнення щодо долара, проте вже в перші осінні дні її позиції почали слабшати, що також демонструє перетин психологічної позначки в 27 гривень. 

Що чекає на українську валюту в найближчі місяці і який ризик того, що вона продовжить знецінюватися, розбиралися в УНІАН.

Що відбуватиметься з українською гривнею

Як свідчать офіційні показники курсів, гривня поступово дешевшає на кілька копійок по відношенню до американського долара. Національна валюта протягом неповного тижня знизилася у вартості на 13 копійок - до 27,02 гривень за долар.

Інфографіка УНІАН

Другий тиждень ознаменувався зростанням національної валюти зі зміцненням позицій на 21 копійку - до 26,81 гривень за долар.

Фінансисти вважають тенденцію просідання гривні, яка спостерігається зараз, не критичною. Причиною цього явища експерти називають пожвавлення ділових взаємин, традиційних для осіннього періоду в Україні.

На думку аналітиків, до кінця 2021 року гривня може просісти не більше, ніж до показників в 27,5-28 гривень за долар, що, за їхніми словами, нормально для поточних економічних обставин.

Фактори, які можуть сприяти зміцненню гривні

Голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек відносить до таких факторів збільшення цін товарів на експорт.

Другим сприятливим фактором для нацвалюти виступає зростання частки нерезидентів серед облігацій у внутрішній державній позиці.

Президент інвестгрупи "Універ" Тарас Козак також повідомляє про позитивний вплив на курс величезних обсягів валюти, які надходять в Україну від наших"заробітчан".

Експерти не виключають, що до кінця року курс складе 27,5-28 гривень за долар

Не можна не згадати і про "подарунок" від МВФ. Так, нещодавно Фондом була надана Безповоротна фінансова допомога на розвиток України. До того ж, українська сторона веде підготовку до чергової місії МВФ, представники якої повинні прибути в Україну вже у вересні. У разі позитивних результатів місії, Україна може розраховувати не тільки ще на 600 млн доларів від МВФ, але і 600 млн євро від ЄС. Цими коштами може бути поповнений золотовалютний резерв Нацбанку.

Що щодо основних ризиків?

Чи не головним фактором, який може не дати гривні рости і навіть здатний вплинути на її здешевлення, на думку банкірів, є зростання цін на енергетичні носії.

Ще до стримуючих факторів відносяться нестача інвесторів, виплати дивідендів нерезидентам і оплата боргів.

Директор департаменту казначейських та інвестиційних послуг Укрексімбанку Антон Болдирєв, озвучує прогноз щодо курсу нацвалюти до кінця року в межах від 27 до 27,5 гривень за долар.

Як свідчать прогнози, гривня залишається відносно стійкою навіть при сезонній девальвації. У найближчі місяці кардинальних змін експерти не передбачають.

Однак не варто забувати про можливу хвилю коронавірусу в Україні, здатну поглибити кризові явища, зменшити доходи і підвищити попит на долар.

Раніше MY.UA писав, що в Україні за рік подорожчала більшість продуктів: як змінилися ціни.

Читайте також, що можна було купити за 10 гривень у 90-ті і сьогодні.

Щоб не пропустити найцікавіші новини читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом