Лісневська розповіла, як покращити реформу сімейної медицини
Лісневська розповіла, як покращити реформу сімейної медицини

Лісневська розповіла, як покращити реформу сімейної медицини

Темою нового випуску програми «Акценти» з блогером Тетяною Резвін стала українська сімейна медицина. Детальніше про це розповіла ексзаступниця міністра охорони здоров'я України Наталія Лісневська.

Підпишіться на Знай у Google News! Тільки найяскравіші новини!

Підписатися

На думку гості програми, реформу сімейної медицини можна оцінити по-різному. З мінусів вона називає відсутність доступної базової медицини, чия мета – спостереження, виявлення первинних захворювань та спрямування на лікування. Тобто, пояснює Лісневська, це профілактична медицина, якої не мають пацієнти в регіонах. А відтак, констатує вона, лікарі у периферіях отримують кошти ні за що, адже до них навіть не звертаються пацієнти.

З іншого боку, міркує експерт, певною мірою реформа пройшла успішно і сімейна медицина працює. Зокрема тому, підкреслює вона, що тепер у лікарів є фінансове забезпечення. «Змінився порядок фінансування і, мабуть, зараз в сімейній медицині лікарям стало якось легше і комфортніше, але, на жаль, не стало легше і комфортніше пацієнтам», - міркує Лісневська.

Також гостя програми міркує над тим, як покращити реформу сімейної медицини. На її думку, передусім варто оцінити медичні технології. «Як ми можемо встановлювати тариф за лікування, якщо у нас немає оцінок медичної технології. Тобто повинна бути технологія лікування, що ми робимо і скільки це може коштувати», - пояснює Лісневська.

Отже, експерт констатує, що варто забути про обґрунтовані тарифи та якісний контроль, поки медичні технології не будуть оцінені.

Як повідомляв Знай.ua, Лісневська заявила, що формально на листочку безкоштовна медицина в Україні є.

Також Знай.ua писав про те, що лікарі назвали перелік послуг, за які не потрібно платити.

Источник материала
loader
loader