Вибухи в порту Бейрута забрали життя 218 людей: знайдено український слід
Вибухи в порту Бейрута забрали життя 218 людей: знайдено український слід

Вибухи в порту Бейрута забрали життя 218 людей: знайдено український слід

Центр з дослідження корупції та організованої злочинності OCCRP провів розслідування масштабних вибухів в порту Бейрута в серпні 2020 року і знайшов слід, що веде до українських бізнесменів.

Подробиці пише офіційний сайт OCCRP.

Потужний вибух у порту стався через селітру

Нагадаємо читачам, в серпні 2020 року в ліванському порту (місто Бейрут) стався вибух аміачної селітри. Ці хімікати вагою 2750 тонн перебували на складі порту приблизно сім років, з 2013 року, коли корабель MV Rhosus, що його перевозив, затримали за численні технічні порушення. Вантажем володіла компанія Savaro Ltd, яка, за інформацією розслідувачів події, є частиною мережі з продажу хімікатів.

Український бізнесмен Володимир Вербоноль, можливий власник селітри в порту Бейрута

Головний офіс цього підприємства дислокується нібито в місті Дніпро. Журналісти OCCRP стверджують, що власники – українські бізнесмени Володимир Вербоноль і його тесть Микола Алісієнко. Що цікаво, через кілька тижнів після вибуху в порту володіння компанією Savaro Ltd перейшло в руки юриста Володимира Глядченка. В OCCRP пишуть, що передача повноважень правління – тактика "замітання слідів", щоб справжніх власників не знайшли для проведення суду.

Наслідки вибухів у Бейруті

Слід зазначити, що розслідування проводилося незалежними журналістами, і немає ніякої офіційно підтвердженої інформації, що весь опублікований на сайті матеріал – правда. Хто конкретно стоїть за трагедією 4 серпня 2020 року і чи був вибух селітри нещасним випадком або ж спланованим терактом – невідомо. Свого часу про це заявив президент США Дональд Трамп, який вважав те, що трапилося, "підривом бомби".

Вибухи в порту Буйрута вважали терактом

Нагадаємо читачам, що внаслідок вибухів у Бейруті загинуло понад 200 осіб, майже 4 тисячі отримали травми та каліцтва. Після трагедії в місцевих лікарнях не вистачало місць, щоб розмістити всіх постраждалих.    

Раніше портал MY.UA повідомляв, що за 16 років майже 135 тисяч українців наклали на себе руки, чоловіки в 4 рази частіше за жінок.

Також ми писали, що український сценарист 13 років боровся з хворобою, яку підхопив в Африці: молив про смерть.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом