Європарламент закликав ЄС переглянути відносини з РФ. Україна відреагувала
Європарламент закликав ЄС переглянути відносини з РФ. Україна відреагувала

Європарламент закликав ЄС переглянути відносини з РФ. Україна відреагувала

Україна задоволена доповіддю Європарламенту щодо Росії
фото з відкритих джерел

Владі ЄС рекомендують «переглянути політику Євросоюзу щодо Росії... і розробити всеосяжну стратегію ЄС стосовно РФ»

Європарламент затвердив доповідь литовського депутата Андрюса Кубілюса із закликом до ЄС про перегляд відносин з Росією. За висловилися 494 депутати, проти – 103, ще 72 утрималися.

У документі рекомендується владі ЄС «переглянути політику Євросоюзу щодо Росії... і розробити всеосяжну стратегію ЄС стосовно РФ» на основі представлених в доповіді принципів.

Зокрема, ЄС повинен протидіяти загрозі безпеки, боротися з втручанням Росії у справи ЄС і країн Східного партнерства, вести вибірковий діалог з Кремлем, підтримувати демократичне суспільство.

Також країни ЄС повинні «бути готові не визнавати підсумки майбутніх виборів до Держдуми РФ», якщо будуть констатовані «порушення демократичних процедур і міжнародного права».

Крім того, керівництву ЄС рекомендується «зміцнювати співробітництво зі США» та іншими партнерами з метою встановлення глобального альянсу із захисту демократії.

Автор доповіді вважає, що порядок денний ЄС має «протистояти спробам Росії і Китаю дестабілізувати європейський порядок».

Доповідь вже прокоментував глава МЗС України Дмитро Кулеба.

«Хороший документ. Вітаю прийняття Європарламентом доповіді про політичні відносини між ЄС і РФ», – сказав він на брифінгу 16 вересня.

За словами Кулеби, для України важливо, що одним з головних підходів в питанні відносин з РФ є неможливість повернення до нормальної співпраці, поки Москва не припинить агресивну політику і гібридну війну проти ЄС, країн Східного партнерства. А також поки територіальність України, Молдови і Грузії не буде відновлена в межах міжнародно визнаних кордонів.

Зазначимо, минулого тижня Рада Євросоюзу офіційно затвердила продовження персональних санкцій, запроваджених проти Росії за агресію проти України.

До слова, Єврокомісія хоче заборонити торгівлю з окупованими територіями.

Раніше глава Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС збереже санкції проти Росії в силі до тих пір, поки не будуть реалізовані Мінські угоди. Він підкреслив, що контактує з президентом України Володимиром Зеленським з питання реалізації угод.

Нагадаємо, що у липні Європейський союз затвердив продовження економічних санкцій проти Росії. Обмеження застосовують за окупацію Криму.

Також уряд України готує санкції проти Росії через будівництво Керченського моста.

Источник материала
loader
loader