Головреда dev.ua викликали на допит після публікації матеріалу про «одну з найбільших в Європі афер»
Головреда dev.ua викликали на допит після публікації матеріалу про «одну з найбільших в Європі афер»

Головреда dev.ua викликали на допит після публікації матеріалу про «одну з найбільших в Європі афер»

Головний редактор проєкту dev.ua Станіслав Юрасов повідомив, що поліція викликає його на допит у якості свідка після публікації матеріалу про «гучну справу щодо шахрайства у Європі з використанням псевдо-інвестиційних майданчиків».

За словами Юрасова, dev.ua написав матеріал «Той-кого-не-можна-називати. Як інвестор Rocket пов'язаний з гучною справою про шахрайство у Європі».

Матеріал від 1 вересня 2021 року розповідає про розслідування німецькою прокуратурою справи про шахрайство, до якої були залучені українські правоохоронні органи через Interpol. Стаття ґрунтується на відкритих джерелах.

У числі перерахованих німецькою прокуратурою, можливо, причетних до справи осіб – громадяни України та Ізраїлю. Серед них – Тимур Рохлін, який інвестував в 2019 році у відомий сервіс з доставки їжі Rocket.

«...Група аферистів, за версією слідства, вкрала 200 млн євро! Я вважаю, що суспільство повинно бути в курсі таких справ. А той, хто заважає поширенню інформації – діє проти наших прав на отримання такої інформації», – написав Юрасов у фейсбук.

Після публікації матеріалу Юрасову зателефонували з поліції і викликали на допит в якості свідка.

«Я здивувався, що по телефону, без листа. Кажуть, приходьте завтра або в понеділок. Поцікавився, свідком у якій справі я є. Виявилося, що пан Рохлін, той, про який ми розповідаємо в розслідуванні на dev.ua, яке, нагадаю, засноване на відкритих джерелах (дані з держреєстрів), подав заяву в поліцію. І та відразу ж почала кримінальне провадження за статтею, пов'язаною з втручанням в його приватне життя. Серйозно? Мене дуже здивувала швидкість реагування правоохоронців. І "прийдіть до відділку завтра" по дзвінку. Чи не сильно це борзо?… Ддос атаки, два позови до суду, кримінальне провадження, виклики до відділку...Скільки ще витримає всього цього наше маленьке медіа. Я не знаю», – написав Юрасов.

За словами Юрасова, він розповів про цю історію віцепрем'єр-міністру, міністру цифрової трансформації Михайлу Федорову: «Він пообіцяв взяти справу під особистий контроль. Міністр цифрової трансформації України сказав: "Не вистачало ще, щоб ІТ-медіа штормили"».

Зауважимо, що компанія Rocket озвучила свою позицію щодо розслідування dev.ua.

Компанія запевнила, що «завжди працює в рамках закону в країнах своєї присутності».

«Ми не можемо коментувати події, які стосуються третіх осіб – клієнтів, інвесторів та їх родичів, проте готові надати будь-яку інформацію стосовно результатів та планів нашого бренду», – заявила компанія.

Сайт dev.ua запустили у червні 2021 року, видання спеціалізується на визначних явищах та людях у сфері ІТ.

Головредом видання став Станіслав Юрасов, колишній редактор відділу Liga.Tech та ведучий проєкту «Міфоломи»на телеканалі «Україна 24». Інвестором проєкту є видання про ІТ з Білорусі dev.by. 

Фото: Kyiv Smart City/Stanislav Yurasov/Facebook

Теги по теме
Новости Общество расследование Нацполиция
Источник материала
Поделиться сюжетом