Мешканців Л/ДНР звозять у Росію за паспортами, а потім – на дільниці: порушення та вкиди на російських виборах
Мешканців Л/ДНР звозять у Росію за паспортами, а потім – на дільниці: порушення та вкиди на російських виборах

Мешканців Л/ДНР звозять у Росію за паспортами, а потім – на дільниці: порушення та вкиди на російських виборах

У Ростовській області РФ деяким виборцям, які приїхали голосувати з територій самопроголошених республік ДНР та ЛНР, видавали російські паспорти прямо перед дільницями. Про це пише «Дождь».

«Медуза» у своєму репортажі описує, як автобусні рейси виконують одразу дві функції: вони привозять людей за паспортами, а одразу після цього везуть їх голосувати. 

В селищі Матвіїв Курган Ростовської області цієї суботи приїхало три автобуси й близько 100 жителів ДНР отримали російські паспорти, разом з тим маючи паспорти невизнаних республік. 

«Кавказський узел» пише, що 17 вересня російські паспорти отримало відразу близько 400 жителів невизнаних республік. Одразу після цього їх на автобусах повезли на дільниці у Ростовську область.

Також ті, в кого є російські паспорти, можуть голосувати на сайті державних російських послуг, тобто скористатись функцією онлайн-голосування, пише StopFake. 

Загалом російські незалежні спостерігачі фіксують багато порушень та спроб вкидів під час триденного голосування.

У Петербурзі поліцейські силою виштовхали з дільниці №1459 кандидатів у законодавчі органи Никиту Сорокіна, один із співробітників поліції його почав душити.

«Розумне голосування» – це технологія протестного голосування. Головна мета – позбавити керівну партію якомога більшої кількості голосів шляхом голосування за кого завгодно, тільки не за кандидатів від «Єдиної Росії».

Тобто в цій логіці доцільніше голосувати за комуніста, ніж за «єдроса». Один нюанс – пропонований кандидат має мати реальні шанси перемогти, набравши певну кількість голосів. Список пропонує імена кандидаів/ок, які можуть перемогти і не є з партії «Єдина Росія».

Нагадаємо, що 16 вересня російські мобільні оператори на кілька годин блокували сервіс Google Docs. Про це повідомив пізно ввечері 15 вересня проєкт з моніторингу російської системи інтернет-блокувань GlobalCheck.

Також сервіс Google Docs заблокував два гугл-доки команди Олексія Навального з рекомендаціями «Розумного голосування» для користувачів з Росії.

Також на цих виборах спостерігачі фіксують порушення, хоча зіштовхуються при цьому з тиском з боку силовиків та чиновників. Спостерігачі розповіли, що на дільницях вмикають гучну іноземну музику. Вони вважають, що це робиться для того, аби фейсбук банив трансляції за порушення авторських прав.

Раніше компанії Google та Apple видалили зі своїх магазинів застосунків Google Play і App Store пов'язаний із російським опозиціонером додаток «Навальний». Американські ЗМІ написали потім, що Google отримала від Росії сигнал, що співробітників компанії чекатимуть репресії, якщо IT-гігант не виконає вимог Роскомнагляду. 

Фото: Валентин Спринчак / ТАСС / Scanpix / LETA

Теги по теме
Новости выборы Алексей Навальный Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом