В Україні хочуть змінити календар усіх свят та скасувати вихідні
В Україні хочуть змінити календар усіх свят та скасувати вихідні

В Україні хочуть змінити календар усіх свят та скасувати вихідні

Інститут нацпам'яті України намагається домогтися скасування двох свят, до яких звикла більшість громадян країни – 8 березня (Міжнародний день боротьби за права жінок) і 1 травня (День праці).

Законопроект доступний на офіційному сайті Українського інституту національної пам'яті.

Чим не догодили свята?

Ініціатори скасування не просто пропонують, а діють. Інститут національної пам'яті вже підготував законопроект "Про державні та інші свята, пам'ятні дати і скорботні дні", який висуває список всіх угодних країні традиційних свят. А також прописує, чому Україна повинна відмовитися від двох вищезазначених святкових дат. Точніше, не повністю скасувати, а відзначати як Міжнародні дні, значить, вони не будуть вихідними.

В Україні скасовувати вихідний на 8 березня і 1 травня

"Ці міжнародні дні були встановлені як масові свята і вихідні дні в Україні в перші роки більшовицької влади, впроваджувалися на підтримку соціально-політичних рухів", - такий аргумент наводиться в документі в якості пояснення, чому суспільству України неугодно святкувати їх як державні дні.

Більше того, глава Українського інституту нацпам'яті Антон Дробович вважає, що давати вихідний співробітникам на честь Міжнародного жіночого дня – нелогічно.

Інші зміни в законопроекті?

Крім переліку дат законопроект пропонує відмовитися від традиційного перенесення вихідного дня на наступний після свята, якщо дата випадає на суботу або неділю. Але пропозиція не стосується таких великих свят як Різдво, Великдень, День Святої Трійці, Різдво за григоріанським календарем і Новий Рік.

З 11 свят з вихідними залишиться тільки 9

Поки документ знаходиться на стадії обговорення, причому не тільки на державному рівні, а й з боку громадськості. Міністерство культури та інформаційної політики просить українців ознайомитися зі змістом і висувати свої пропозиції, правки і корективи, щоб створити документ, угодний більшості громадян.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що 3 знаки Зодіаку не створені бути батьками: астрологи назвали найгірших.

Також ми писали, речі у вашому домі, які притягують нещастя і хвороби.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом