2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Вчені роздрукували курку на 3D-принтері й засмажили її лазером
Вчені роздрукували курку на 3D-принтері й засмажили її лазером

Вчені роздрукували курку на 3D-принтері й засмажили її лазером

Вчені з Колумбійського університету вперше розробили пристрій, завдяки якому став доступним одночасний друк і приготування курки.

Про результати роботи дослідників розповіли в журналі npj Science of Food.

Подробиці експерименту

Створення першого 3D-принтера для їжі датується ще 2007 роком, проте завдяки новому пристрою вперше вдалося роздрукувати і приготувати їжу в один момент.

В ході дослідження була використана сира куряча грудка. Пропустивши її через кухонний пристрій, вчені домоглися рівномірної консистенції. 

Спочатку лазер був розміщений всередині механізму, але в міру того, як проходив експеримент, його встановили у вертикальну позицію, поставивши на головку друкованого механізму. Так, вчені винайшли спосіб одночасного друку і готування інгредієнтів.

Курка в результаті вийшла вдвічі більш вологою, ніж приготована звичайним способом, проте зберегла свій смак.

Подальші плани вчених

Завдяки міліметровій точності також можливо роздрукувати і приготувати бургер з прожаркою від rare до well-done. При використанні лазерів доступно запікання продуктів в упаковках, що продовжує їм термін зберігання і зменшує рівень забруднення бактеріями, а це, на думку вчених, говорить про хороший комерційний потенціал такого способу, адже його можна застосовувати при упаковці готової їжі для продуктових магазинів.

Вчені хочуть застосувати отриманий досвід для упаковки готової їжі

За словами авторів, отриманий досвід можна використовувати і при приготуванні інших продуктів, включно з тваринним м'ясом і зерновими культурами. Також вчені збираються використовувати лазери, що мають різну довжину хвиль, щоб приготувати їжу в один і той же час всередині і зовні. Ще вони готуються визначити способи того, як можна виключити перехресне забруднення між шарами сирої і приготовленої їжі.

Раніше ми повідомляли 7 способів, як правильно зберігати сушені гриби.

Також радимо дізнатися, як правильно зберігати часник в домашніх умовах, щоб він не псувався.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом