Аеропорт острову Пальма зачинили через виверження вулкану
Аеропорт острову Пальма зачинили через виверження вулкану

Аеропорт острову Пальма зачинили через виверження вулкану

Зачинений аеропорт, зруйновані домівки та спалений урожай. На канарському острові Пальма сьомий день вивергається вулкан. І якщо спочатку місцеві жителі могли сподіватися, що буяння стихії обмежиться видовищними вихлюпами лави, то нині зрозуміло - острову загрожує справжня катастрофа. Докладніше - Ольга Жидецька.

На заході острова Пальма лунають вибухи та клубочаться хмари диму й попелу. Уже тиждень триває виверження вулкана Кумбре-Велья. Він спав пів століття і нині вражає своєю величчю. Особливо видовищно це виглядає вночі.

Вибухова активність вулкана щодня дужчає. Напередодні в ньому відкрилася нова тріщина. Потоки розпеченої лави, що сповзають до Атлантичного узбережжя, знищують усе на своєму шляху. Вони вже вкрили площу в 180 гектарів, зруйнували понад чотириста будинків. Люди не постраждали.

Однак нині влада оголосила додаткову евакуацію, упродовж тижня регіон уже залишили близько сім тисяч жителів. Найбільше потерпають фермерські угіддя. Тут розташовані найкращі бананові плантації. Експорт фруктів - половина економіки острова.

Антоніо Бріто, фермер:

Якщо лава досягне моря, то підземні зрошувальні труби полопаються, і ці плантації залишаться без поливу. Якщо води не буде, якщо ми перестанемо зрошувати угіддя, які тут вважають найкращими - це буде великою проблемою для всієї Пальми.

Окрім того, небезпеку становить і густий чорний попіл. Він засипав увесь острів. Через високу концентрацію сірки в повітрі людям рекомендують носити респіратори й не виходити надвір. Учені вивчають, наскільки викиди токсичні. Через попіл закрили й місцевий аеропорт. Після прибирання авіасполучення обіцяють відновити. Туристи намагаються залишити острів поромами.

Лора, туристка:

Наш рейс мав бути сьогодні, однак його скасували. Ми приїхали в аеропорт, адже наша турагенція не відповідає на дзвінки, телефонні лінії зруйновані. Тут нам сказали, що завтрашні рейси на Тенеріфе переповнені й нам доведеться чекати понеділка. Це ще дві ночі, тож ми не встигаємо повернутися на роботу.

Учені моніторять сейсмічну активність довкола вулкана. Нині вона зменшилася. Однак саме виверження може тривати кілька місяців.

Тим часом вітер несе хмари диму й попелу в Середземномор'я. Тож токсичні опади можуть загрожувати Іспанії, Італії та Франції. У вівторок уряд королівства має оголосити Пальму зоною катастрофи й виділити гроші на відбудову житла та інфраструктури.

Теги по теме
Туризм Испания
Источник материала
Поделиться сюжетом