Чи можливе життя без сексу? Вчені зробили унікальне відкриття
Чи можливе життя без сексу? Вчені зробили унікальне відкриття

Чи можливе життя без сексу? Вчені зробили унікальне відкриття

Секс – головна умова розмноження еукаріотів – істот, клітини яких містять ядро. До них належить і людина. Організми зобов’язані обмінюватися хромосомами, щоб зберегти генне різноманіття і свій вид. Та чи можливе розмноження зовсім без сексу?

Про це йдеться в матеріалі ВВС.

Генетична різноманітність

Саме завдяки сексу організми обмінюються хромосомами і створюють різноманітні генні комбінації, які дозволять вижити виду у важкі часи, наприклад, під час епідемії чуми. Проте за генетичне різноманіття доводиться платити ціну – пошук партнера і боротьба за нього і подібне.

Секс забезпечує генну різноманітність

Проте є спосіб створити генетичну різноманітність без сексу. Йдеться про мутації в одних і тих самих генах - ефект Мезельсона. Таким чином можна створити унікальний генний підпис у безстатевих організмів.

Проте досі не могли зафіксувати однозначного свідчення ефекту Мезельсона. Одні організми, які вважалися асексуальними, насправді виявилися не такими, інші – взагалі прихильниками оргій, які і забезпечували генне різноманіття.

Виняток із правила

Тривалий час вчені шукали вид, що давно відмовився від статевого розмноження і ніколи до нього не повертався.

Так вони знайшли єдиний еукаріот, який обійшов правило еволюції і може розмножуватися без сторонньої допомоги, - панцирний кліщ Oppiella nova.

Кліщ Oppiella nova

Ці крихітні комахи розміром усього п'ята міліметра. Але наявність двох копій кожної хромосоми дозволяє зарахувати їх до диплоїдних організмів, як і людину.

Від загального родича усіх кліщів цей вид відділився близько 6-16 мільйонів років тому. І з тих часів тварина розмножується без сексу, виключно безстатевим шляхом, розповідає автор дослідження Єнс Баст. Це довели численні експерименти, які проводили вчені.

Зазначається, що кліщі Oppiella nova – це рідкійсний виняток вдалого безстатевого розмноження, зважаючи на те, що ці тварини успішно живуть без сексу уже кілька мільйонів років.

Нагадаэмо, чому планети Сонячної системи обертаються в одній площині.

Раныше MY.UA повідомляло, що учені витратять 15 мільйонів доларів, щоб воскресити мамонтів.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом