Ціна на газ побила історичний максимум і перевищила 1000 доларів
Ціна на газ побила історичний максимум і перевищила 1000 доларів

Ціна на газ побила історичний максимум і перевищила 1000 доларів

За інформацією лондонської біржі котирувань вранці 28 вересня вартість тисячі кубів побутового газу склала рекордне історичне число – $1030 за тисячу кубів.

Про це повідомляє біржа ICE Futures.

Як змінювалися котирування за останній час

Останні кілька місяців газ істотно дорожчає. Європі доводиться закуповувати ресурс за неймовірно завищеною вартістю, оскільки запаси країн виснажилися, а російський транзит не покриває попиту, бо транспортування через Україну скоротилося.

Ціна газу в Європі за тисячу кубів за даними біржі ICE Futures

Про стрімке зростання ціни говорять дані біржі. Наприклад, на торгах 9 вересня вартість ф'ючерсу на жовтень 2021 року становила понад 700 доларів. Минуло всього кілька тижнів, і спотовий Індекс TTF на газ досяг 85,24 євро, або $1030 за тисячу кубометрів. Останній раз історичний максимум був встановлений у березні 2018 року, коли котирування досягло значення в 969 доларів.

Наслідки для України

Україна в питанні ціни на газ є лише стороннім пасивним спостерігачем і ніяк не може впливати на розподіл вартості. Але через це страждають звичайні громадяни, адже оплата комунальних послуг вже в жовтні підстрибне, за одне тільки тепло доведеться платити на 40% більше.

Через скорочення постачання газу Україна змушена дорого купувати ресурс

Навіть у Сполучених Штатах Америки спостерігається підвищення цін на газ, але там є великі запаси власного ресурсу, чого не можна сказати про Європу та Україну. Для стабілізації проблеми потрібно кидати сили на розвиток власного добування ресурсу, і зайнятися цим варто було набагато раніше, а не коли "притиснула" Росія. Про це заявив експерт з енергетики Валентин Землянський.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що долар по 35: курс валют на 2022 рік.

Також ми писали, що наближається фінансова криза: тримайте гроші у твердій валюті, економте, не беріть кредити.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом