Розслідування про отруєння російського опозиціонера Навального отримало премію «Еммі»
Розслідування про отруєння російського опозиціонера Навального отримало премію «Еммі»

Розслідування про отруєння російського опозиціонера Навального отримало премію «Еммі»

Розслідування CNN, Bellingcat, The Insider і Der Spiegel отримало премію у номінації «Репортаж-розслідування в новинній програмі».

Спільне розслідування журналістів CNN, Bellingcat, The Insider і Der Spiegel про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального отримало американську новинну і документальну премію «Еммі» у номінації «Репортаж-розслідування в новинній програмі». 

Розслідування вийшло у грудні 2020 року, журналісти прийшли до висновку, що Навального в серпні 2020 року отруїли співробітники ФСБ речовиною групи «Новачок». Перед отруєнням ФСБ стежила за Навальним кілька років.

Також у розслідуванні вдалось встановити особи причетних до отруєння за допомогою порівняльного аналізу даних білінгу стільникових телефонів з офлайновими базами даних. За даними журналістів, це співробітники російських спецслужб Александров, Осипов і Паняєв.

The #NewsEmmys Award for Outstanding Investigative Report in a Newscast goes to "CNN/Bellingcat Investigation into the Poisoning of Russian Opposition Leader Alexey Navalny," @CNN @AC360. pic.twitter.com/7YEKiNJHbE

— News & Documentary Emmys (@newsemmys) September 29, 2021

Лауреатів 42-ї телевізійної премії International Emmy Awards 2021 для творців документальних фільмів, новинних журналістів та новинних репортажів оголосили у Нью-Йорку 29 вересня.

Олексій Навальний був отруєний у серпні 2020 року, політику стало погано у літаку, який летів з Томська в Москву. Спочатку Навального госпіталізували в Омську, а потім перевезли на лікування до берлінської клініки.

6 жовтня Організація з заборони хімічної зброї оголосила, що Навальний був отруєний різновидом нервово-паралітичного речовини Новачок. Це саме та речовина, якою у 2018 році була отруєна родина Скрипалів у Великій Британії. Кремль відкинув всі звинувачення у причетності до інциденту з Навальним. Євросоюз вніс шістьох російських чиновників у «чорний список» через отруєння Навального.

У січні 2021 року Навальний повернувся до Росії після лікування, він був затриманий правоохоронцями в аеропорту Москви.

2 лютого суд постанови змінити умовне покарання, яке Навальний отримав у справі «Ів Роше» в 2014 році, на 3,5 роки колонії загального режиму. Опозиціонер повинен провести в ув’язненні понад два з половиною років.

У Росії засновані Навальним Фонд боротьби з корупцією та Фонд захисту прав громадян визнані екстремістськими організаціями.

Фото: Евгений Фельдман 

Теги по теме
Россия расследование Алексей Навальный
Источник материала
Поделиться сюжетом