“Вишиваний. Король України”: Що відомо про оперу в Харкові, присвячену ерцгерцогу Вільгельму Габсбургу
“Вишиваний. Король України”: Що відомо про оперу в Харкові, присвячену ерцгерцогу Вільгельму Габсбургу

“Вишиваний. Король України”: Що відомо про оперу в Харкові, присвячену ерцгерцогу Вільгельму Габсбургу

1 і 2 жовтня 2021 року на сцені Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка відбудеться прем’єра авангардної опери "Вишиваний. Король України". Це масштабний мультимедійний проєкт, створений на лібрето Сергія Жадана і написаний Аллою Загайкевич, однією з провідних українських композиторок.

Режисер-постановник вистави — Ростислав Держипільський. Головні ролі у ній виконують Володимир Козлов (Вишиваний), Олексій Вєтров (Людина в чорному), Олеся Мішарина та Юлія Піскун (Дівчина).

Проєкт виникнув у результаті приватної ініціативи керівників театру звернутися до Всеволода Кожемяка, почесного консула Австрії в Харкові, з пропозицією підтримати створення сучасної української опери. Результатом співпраці стала мультимедійна опера, яка розповідає про життєвий шлях австрійського ерцгерцога Вільгельма Габсбурґа, відомого як Василь Вишиваний і чия біографія є своєрідним містком між українською та австрійською історією.

Опера “Вишиваний. Король України” є спробою творення дотичного до сьогодення новітнього українського епосу, в основі якого лежить історія національно-визвольних змагань та понад столітні європейські прагнення України. Це декларування національної ідентичності як свідомого вибору, що мусить постійно стверджуватися через дію. Постать Василя Вишиваного, ім’я, яке він отримав як полковник Легіону Українських Січових Стрільців, є важливою для розуміння цього процесу.

У своєму лібрето Сергій Жадан відтворює життя Вишиваного як захопливий епос, в якому реальні події переплітаються з фантасмагорією та можливими спогадами політичного діяча. Водночас автор застерігає від зайвої героїзації свого персонажа, натомість прагне зробити акцент на важливості дослідження та розуміння його біографії, де є поєдналися безліч тем: велика політика та дипломатія, релігія, пошук власної ідентичності, сімейні проблеми, релігія, кохання тощо.

За словами Жадана, серед численних історичних постатей, із якими пов’язана доля Вишиваного, йому особливо важливо було “дати заспівати зі сцени” митрополитові Андрею Шептицькому, який певний час був наставником і покровителем Василя; Павлу Скоропадському, який був політичним опонентом Вишиваного та героєві Кримської операції 1918 року полковникові Петру Болбочану, який пропонував проголосити Вільгельма Гетьманом.

Для опери “Вишиваний. Король України” створили багато візуальних і сценічних новацій. До вистави задіяно близько 200 артистів, для яких пошито понад 350 костюмів. На них пішло 2500 м тканини, підготовлених для опери пошивним цехом ХНАТОБ за ескізами художниці Олесі Головач. В якості референсів для створення костюмів використовувалися книжки з історії костюму, наявні чорно-білі фотографії часів Першої світової війни та архівні світлини прабатьків, якими ділилися знайомі.

"Вибір матеріалу і декору диктувала надсучасна електронна музика композиторки і першоідея героїв опери як героїв вічного вертепу, але в умовах війни. Тому хрестоматійний образ Скоропадського у нас в шкіряному пальті з камуфляжним принтом, а батька Василя Вишиваного вдягнули у білі жакардові із золотим люрексом тканини, ще й накинули біле хутро лами, підбите золотом”, — розповідає Олеся Головач. Вона також зазначає, що найбільшим відкриттям під час роботи над створенням костюмів для неї були надзвичайно красиві обличчя та статура людей, що жили в той час, і як це все не поєднується з жахами Першої світової війни.

Для проєкту “Вишиваний. Король України” була розроблена спеціальна базова візуальна айдентика, розроблена Надією Кельм і Ольгою Жук (Zhuk&Kelm). “Я хотіла, щоб у стилі був обов‘язково присутній червоний колір як символ пристрасті, драми, а також як колір, який асоціюється з народною вишивкою. Разом із тим я не хотіла мати фольклористичних мотивів, оскільки наш ерцгерцог — представник модерної Європи, і наш проєкт репрезентує Україну як модерну націю”, — коментує продюсерка проєкту Олександра Саєнко.

Постановка опери є надважливою для харківського театру і стала поштовхом для створення нових проєктів, що розповідають про історичну постать Василя Вишиваного та становлення сучасної української ідентичності. У ХНАТОБ підкреслюють, що новий проєкт продовжує лінію висвітлення діяльності видатних для історії держави постатей, розпочату в інноваційній постановці опери "Мазепа", і це має велике значення для національного колективу — першого українського театру опери та балету.

“Проєкт, який починався з опери, обростав сайд-проєктами, присвячених ерцгерцогу Вільгельму. Це окреме видання книги лібрето, екскурсійний маршрут “Місцями Вишиваного” в історичному центрі Відня і доповнений арт-фото авторства Белли Логачової. На черзі — видання лібрето німецькою мовою, біографія ерцгерцога. Ми говоримо про нових героїв, про нову українську ідентичність сучасними засобами, які адресовані різним цільовим аудиторіям”, — розповідає про мультидисциплінарність проєкту Олександра Саєнко.

Прем'єра опери "Вишиваний. Король України" відбудеться 1 і 2 жовтня 2021 року в Харкові у ХНАТОБ / СХІД ОПЕРА. Дізнайтеся більше про подію за посиланням. 

Дивіться також: 

Танцівниця Стефані Нолл готує перформанс, присвячений художниці Олександрі Екстер. Ми з нею поговорили.

Unfiltered: У Мілані пройде масштабна виставка робіт фешн-фотографа Маріо Тестіно.

опера
СЕРГІЙ ЖАДАН
Василь Вишиваний
Вільгельм Габсбург
Источник материала
Поделиться сюжетом