Марк Цукерберг назвав причину наймасштабнішого збою Facebook та Instagram
Марк Цукерберг назвав причину наймасштабнішого збою Facebook та Instagram

Марк Цукерберг назвав причину наймасштабнішого збою Facebook та Instagram

4 жовтня сервери Facebook і Instagram повністю "звалилися". Мільйони людей по всьому світу більше семи годин не могли скористатися цими соціальними мережами. Марк Цукерберг 5 жовтня публічно розповів про причину збою.

Про це повідомляється на офіційному сайті компанії Facebook.

Технічна помилка чи саботаж?

За словами власника і засновника Facebook, глобальний збій стався в результаті "зміни конфігурації магістральних маршрутизаторів, які координують мережевий трафік між центрами обробки даних". Зв'язок був повністю перерваний, через що користувачі не могли потрапити на сторінки соціальних мереж.

Дані сайту Downdetector свідчать про збої в Facebook

Плюс, уточнив Цукерберг, одне спричинило за собою інше. "Основна причина вплинула на роботу внутрішніх систем та інструментів, що ускладнило діагностику та швидке усунення", - так збіднілий на 6 мільярдів доларів Марк Цукерберг пояснив "падіння" серверів.

Дані сайту Downdetector показують, коли стався збій в Instagram

Через те, що Facebook, Instagram, WhatsApp і Messenger не працювали приблизно 7 годин, що вплинуло на мільйони людей, акції компанії сильно впали. Подібне траплялося лише раз на всю історію, в 2008 році, коли мережі не функціонували практично добу.

Збій Netflix, Steam, PlayStation та ін.

Через те, що трафік перейшов на інші сервіси і платформи, сталося перевантаження багатьох сайтів, наприклад, Netflix, Steam, PlayStation, Twitter, Google, YouTube. Служби підтримки отримували масові повідомлення про помилки завантаження і збої. "Падіння" Facebook сильно вплинуло не тільки безпосередньо на цю компанію.

Марк Цукерберг пояснив причину збою соціальних мереж і вибачився перед людьми і компаніями за втрати

У мережі ходять чутки, що шкоду могла завдати кібератака, хоча таку ймовірність заперечують як в Facebook, так і багато експертів області. У будь-якому випадку, робота відновлена вранці 5 жовтня, а Марк Цукерберг приніс вибачення всім компаніям і людям, хто зазнав втрат через збій.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що в Україні з'явилася невідома схема шахрайства: використовують "Нову Пошту".

Також ми писали, що в YouTube з'явилися нові корисні функції: як підключити Premium.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом