Україна та ЄС підписали угоду про "відкрите небо": це означає авіаційний безвіз?
Україна та ЄС підписали угоду про "відкрите небо": це означає авіаційний безвіз?

Україна та ЄС підписали угоду про "відкрите небо": це означає авіаційний безвіз?

Україна нарешті підписала документ з Європейський Союзом про надання вільного повітряного простору всім країнам, і натомість отримала той же привілей для національних авіаперевізників.

Про це повідомляє BBC.

Саміт у Києві приніс довгоочікувану угоду

12 жовтня відбувся 23-й саміт ЄС-Україна в Києві, на якому були присутні президент Володимир Зеленський, президент Європейської Ради Шарль Мішель і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен. Планувалося підписати три документи, серед яких - угода про відкритий авіаційний простір.

"Відкрите небо" означає, що тепер літаки всіх авіакомпаній всіх країн Європейського Союзу можуть безперешкодно і в будь-якій кількості переміщатися по території України, зупиняючись в будь-яких аеропортах. Так само і наші національні компанії зможуть літати в будь-які країни-члени ЄС.

23-й саміт ЄС-України, на якому були присутні Володимир Зеленський, президент Європейської Ради Шарль Мішель і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен

Таким чином, українці отримуватимуть можливість більшого вибору, квитки стануть дешевшими через збільшену конкуренцію на ринку, аеропорти зможуть збільшити пасажиропотік. Плюсів в угоди, яка тягнулася ще з часів президентства Леоніда Кучми, дуже багато.  

Невдоволення українських компаній

Незважаючи на очевидні переваги, національні фірми незадоволені. На їхню думку, через велику конкуренцію вони втратять цінних клієнтів, значить - зменшиться виручка, тоді як акциз на паливо і ПДВ всередині України і так забирають чимало грошей.

На саміті підписали документ "відкрите небо" про вільний повітряний простір

Також вважається несправедливим рішення, що іноземні літаки можуть здійснювати внутрішні рейси, віднімаючи "хліб" у національних компаній, а ось українські такої переваги не мають. Все це може вдарити по авіаційній сфері України, а вигода не стане довгостроковою.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що Путін роздратований: "Це сильний удар по Кремлю", - Кулеба.

Також ми писали, що Арсен Аваков повернувся до Києва і поділився новими планами.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом