Жінка заразилася вдома тропічною інфекцією після чищення акваріума
Жінка заразилася вдома тропічною інфекцією після чищення акваріума

Жінка заразилася вдома тропічною інфекцією після чищення акваріума

Науковці вважають, що жінка могла заразитися меліоїдозом під час чистки акваріума / фото ua.depositphotos.com

У США жінка через догляд за акваріумним рибками заразилася тропічною інфекцією - меліоїдозом.

Цей випадок описали Центри з контролю і профілактики захворювань США (CDC) у статті для Emerging Infectious Diseases, пише N+1.

Зазвичай таку інфекцію люди можуть привезти з поїздки в ендемічні країни. Однак в цьому випадку пацієнтка не покидала навіть штат.

56-річна мешканка Меріленда звернулася до лікарів зі скаргами на лихоманку, слабкість, кашель і біль у грудях. До цього вона хворіла на ревматоїдний артрит і лікувалася імуносупресорами, прийом яких припинила місяць тому.

Медики призначили пацієнтці курс лікування антибіотиками та взяли посіви крові на стерильність. У них і виявили Burkholderia pseudomallei - вид грамнегативних рухливих паличкоподібних бактерій, що викликають меліоїдоз. Хвороба вражає переважно легені, але може спровокувати сепсис і скупчення гною в органах. Смертність від меліоїдозу досягає 10%, а якщо не лікуватися - 40%.

Щоб повністю одужати, жінці знадобилося три курси антибіотиків. Загалом її лікування тривало півроку.

Як з'ясували CDC, Burkholderia pseudomallei містилися у ґрунті та воді з акваріума з тропічними рибками у квартирі хворої. При цьому раніше в тому ж акваріумі померли шість риб, проте зв'язок їх загибелі з інфекцією невідомий.

Після годування риб медики рекомендують мити руки, а також чистити акваріуми лише в рукавичках, особливо якщо на руках є рани.

Раніше в одному з супермаркетів Херсона молода людина лише у плавках скупалася в акваріумі з живими коропами. А в сіднейському акваріумі показали незвичайні пологи морського коника.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • ВООЗ дала перше офіційне визначення постковідного синдрому
  • Росія вкрала формулу вакцини AstraZeneca для створення свого "Спутника V" - ЗМІ
  • Невакцинованого президента Бразилії не пустили на футбольний матч

Автор: Катерина Комолова

Теги по теме
США инфекция
Источник материала
Поделиться сюжетом