Прах неонациста-антисеміта поховали в могилі єврея
Прах неонациста-антисеміта поховали в могилі єврея

Прах неонациста-антисеміта поховали в могилі єврея

У п’ятницю, 8 жовтня, у Бранденбурзі (Німеччина) відомого неонациста Генрі Хафенмаєра поховали у могилі єврейського вченого, співака і музикознавця Макса Фрідлендера.

Про це повідомило видання  The Guardian.

Інцидент назвали «страшною помилкою». Його прокоментувало керівництво цвинтаря Штансдорф, що у Бранденбурзі. Помилкою назвали те, що керівництво дозволило неонациста, чоловіка, який не визнавав Голокост, поховати у могилі поруч із прахом вченого-музикознавця з єврейським корінням. Правда, потім з'ясувалося, що праху вченого там уже не було.

Неонацист Генрі Хафенмаєр та його похорон

Генрі Хафенмаєра, який помер у віці 48 років, поховали у п’ятницю, 8 жовтня, на кладовищі Штансдорф. В останню путь його провели відомі екстремісти правого спрямування, серед яких був Хорст Малер, який є співзасновником Baader-Meinhof — організації неонацистів. 

Хафенмаєр помер через хворобу. Однак перед смертю його у неонацистських колах відзначили статусом «мученика». Він відомий тим, що його приговорили до ув’язнення через неприйняття Голокосту. Точніше через серію листів, які він розіслав у державні установи. У тих листах Хафенмаєр називав Голокост «брехнею». 

Похорон Генрі Хафенмаєра. Фото: flickr

«Сусідство» з прахом єврея

Урна з прахом Генрі Хафенмаєра, як видно з фото похорону, була розміщена перед надгробком вченого-музикознавця Макса Фрідлендера, який помер у 1934 році від інсульту. Також на фото було видно, що під час похорону надгробок єврейського вченого накрили чорною тканиною, а на ній розмістили табличку, де вказали ім’я Генрі Хафенмаєра. Також на табличці була цитата із Біблії: «І пізнаєте істину, а істина вас вільними зробить». 

Євангельська церка, що керує цвинтарем, заявила, що останки Фрідлендера пройшли кремацію, а місце його захоронення було віддане під нові поховання. Це, підкреслили там, звична практика. Щодо того, чому надгробок залишився, там теж дали пояснення. Надгробок внесений у список історичних пам’яток, тому його знести не можна. 

Після звернень до церки та керівництва кладовища, там пообіцяли, що прах неонациста Генрі Хафенмаєра перенесуть в інше місце.

Неонациста Генрі Хафенмаєра поховали в могилі єврейського ученого. Фото: flickr

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що у Херсоні завелася кішка-нацистка з татуюваннями у вигляді свастики.

Також портал MY.UA писав, що посол Ізраїлю оскандалився заявою про Бандеру: "пособник нацистів".

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом