"Золотий" кулінар України: хто представлятиме країну на європейському фіналі всесвітнього конкурсу Bocuse d’Or Europe Final 2022
"Золотий" кулінар України: хто представлятиме країну на європейському фіналі всесвітнього конкурсу Bocuse d’Or Europe Final 2022

"Золотий" кулінар України: хто представлятиме країну на європейському фіналі всесвітнього конкурсу Bocuse d’Or Europe Final 2022

Цього року в Україні відбулася масштабна професійна подія у сфері HoReCa – вперше на всесвітньо відомому конкурсі Bocuse d'Or Europe Final 2022 серед учасників буде і український кандидат. 11 жовтня у виставковому центрі "КиївЕкспоПлаза" відбувся масштабний Національний відбір Bocuse d’Or Ukraine 2021. У відборі взяли участь 8 команд з різних куточків України.  Хто отримав завітну перемогу та про інші цікавинки заходу, дізнавалися My.ua.

Смачний "бій" та іноземні гості

Кулінарні "бої" тривали 5 годин 35 хвилин. Конкурсанти працювали в зоні Національного відбору з 8 кухнями (kitchen box) для приготування страв.

За роботою кулінарів спостерігали не лише члени журі, а й глядачі – робочі місця не мали жодних стін та перешкод. Майстри разом із помічниками працювали у повністю відкритих локаціях.

Варто відзначити, що серед відвідувачів можна було побачити і іноземців.

"Мені дуже цікава ця тема – я обожнюю готувати, але поки наважуюся лише на ведення блогу. Та вже замислююся про підкорення інших вершин. Аби на власні очі побачити це видатне дійство, я, не коливаючись, придбав квиток. Тут неймовірно цікаво", - говорить Ян Ремпон, що прибув до України з Данії.

Готували під час заходу не тільки конкурсанти, а й імениті гості. Наприклад, бренд-шеф Nestlé Professional Сергій Шелестов здивував публіку веганським бургером з котлетою Garden Gourmet.

А роздивитися ці фантастичні кулінарні шедеври присутні могли на окремому стенді – щойно приготовлені страви виносили до відвідувачів на дегустацію.

Тренди та "зіркові" лекції

У той час, як в основній зоні тривало приготування ексклюзивних страв, не менш цікаві події відбувалися і в лекційній та воркшоп зонах Bocuse d’Or Ukraine 2021.

"Майстер-клас найвідомішого хлібного сомельє України Ігоря Лаврешина – це щось дивовижне. Навіть мені, як повару і харчовому технологу з багаторічним стажем, було цікаво почути про нові відкриття і тонкощі процесу роботи із заквасками. Організатори дуже вдало продумали зону зі спікерами – одночасно можна відвідати лекції з різних тем", - ділиться з нами Дмитро Повх, технолог хлібобулочних і кондитерських виробів.

Також можна було відвідати майстер-класи від знаменитого шеф-повара столичного ресторану Citronelle Робана Каснабе, українських шеф-кухарів Віталія Гуралевича та Миколи Люлько, та зробити своє ексклюзивне сирне плато під керівництвом Оксани Чернової.

Обговорювали спікери і те, як на ресторанний бізнес вплинула пандемія коронавірусу. А також фахівці назвали "козирі", якими сучасні ресторатори мають користуватися, аби утриматися на хвилі популярності в шаленому потоці конкурентних точок продажу їжі.    

Про це розповіла Ольга Насонова – провідна ресторанна експертка України, директорка компанії "Ресторанний консалтинг" і Аналітичного центру "Ресторани України".

"Сьогодні просто смачну їжу можна купити на заправці, в кулінарії супермаркетів та "на виніс". Також набирає популярності і такий формат, як магазин-кафе – до того ж, в умовах пандемії вони можуть робити, а ресторан не може. Але тут немає емоцій та атмосфери – саме на цьому рівні зараз і відбувається конкуренція в ресторанному бізнесі", – відзначає співзасновниця Національної Ресторанної Асоціації України Ольга Насонова.

Також відвідувачі почули лекції видатного українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка, шеф-кухаря мішленівських ресторанів Costes, Costes Downtown, Fortaleza do Guincho Мігуеля Роча Вієйра.

Хто взяв "золото"?

Після тривалого кулінарного поєдинку на урочистій фінальній церемонії були оголошені ім'я фіналістів. Переможцем конкурсу став Максим Прихідько, із помічником Василем Фисюком, зі Львову, який також отримує винагороду в 100 тисяч гривень.

"Я неймовірно щасливий і зроблю все, щоб прославити Україну на європейському майданчику і для того, щоб привезти звідти такі ж переможні статуетки", - зазначає Максим Прихидько.

ІІ місце зайняв Вадим Захаров (м. Дніпро), який отримує винагороду в 50 тисяч гривень, а ІІІ місце – Віталій Нужний (м. Харків)

Варто додати, що члени журі Нацвідбору на Bocuse d'Or Ukraine 2021 відзначили високий рівень кулінарних шедеврів усіх учасників.

"У кожного з нас був свій фаворит – а це свідчить про те, що кожен з вас гідний уваги. Ми пишаємося вами. Це – великий крок для України", - підкреслила володарка нагород "Кращий буланже Парижу" та "Кращий буланже року" Марина Кербицька, що працювала у зіркових мішленівських ресторанах.

Окрім того, були оголошені почесні номінації «кращий помічник», яку отримала Залевська Кароліна, «краща рибна страва» була присуджена Олександру Липко, «краща м’ясна страва» була присуджена Владиславу Ліонову. До речі, Кароліна разом із номінацією отримала можливість поїхати на стажування до мішленівського ресторану в Будапешті.

Источник материала
Поделиться сюжетом