6 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
19 жовтня свято Святого Апостола Фоми: потрібно пекти хліб і не відмовляти жебракам
19 жовтня свято Святого Апостола Фоми: потрібно пекти хліб і не відмовляти жебракам

19 жовтня свято Святого Апостола Фоми: потрібно пекти хліб і не відмовляти жебракам

19 жовтня Християнська церква вшановує пам'ять Святого Апостола Фоми. По-іншому цей день ще називають святом Фоми невіруючого або Фоми-хлібника. Традиції, заборони і прикмети – далі в матеріалі.

Історія виникнення свята

Вперше святкування заснували в IX столітті на честь мученицької смерті Апостола Фоми. Він поширив Євангеліє Ісуса на схід, аж до Індії. Згідно з різними писаннями, заснував християнську громаду в південно-східному регіоні і проповідував євангелізацію.

19 жовтня день Святого Апостола Фоми-звичаї і традиції на свято

Апостола Фому також називають "Фомою, який сумнівається", оскільки він висловлював сумніви щодо Воскресіння Ісуса Христа і його існування. Але його сумніви розсіялися, коли він побачив сліди розп'яття на тілі Христа. Міфологія говорить, що йому було доручено побудувати палац індійським королям, але замість цього він віддав гроші в руки бідних.

День вважається священним для вигнання демонів.

Звичаї і заборони на Фомин день

Звичаї, пов'язані з днем Святого Фоми, відображають його близькість як до Різдва, так і до зимового сонцестояння. Раніше діти, люди похилого віку та бідняки ходили по домівках, просячи трохи грошей на різдвяні продукти, щоб насолодитися святом. А заможні сім'ї дарували своїм менш щасливим сусідам зерно і яблука замість грошей.

Заохочується рано вставати і якомога раніше приходити в школу або на роботу. А забобони змушують людей дзвонити в дзвони і видавати інші гучні звуки, щоб прогнати злих духів. У будинки повинен приходити священик, окропляючи святою водою та пахощами, молячись, щоб захистити інших членів сім'ї.

У день Святого Апостола Фоми потрібно пекти багато хліба і закривати закрутки

Обов'язковим ритуалом вважається приготування хліба. А також потрібно подбати про їжу на зимовий період, тому рекомендується закривати якомога більше закруток. На Фомин день не можна відмовляти жебракам в їжі, особливо в хлібі, і взагалі бажано пригощати всіх сусідів і близьких свіжоспеченими виробами.

Взагалі день потрібно присвятити домашнім турботам, а про неробство забути. Вишивайте, прибирайте в будинку, готуйте багато смачних страв – тоді весь період, що залишився до Різдва, буде рясним на удачу і щастя. А ще забороняється ображати кого-небудь, ображатися, конфліктувати, сваритися і негативно мислити.

Раніше портал MY.UA повідомляв, свято 18 жовтня День Харитини: чому в цей день особливо небезпечно заздрити.

Також ми писали, свято 17 жовтня: чому не можна пити і що ще заборонено.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом