Названі продукти, що перешкоджають здоровому сну
Названі продукти, що перешкоджають здоровому сну

Названі продукти, що перешкоджають здоровому сну

Дієтолог Джемре Яманер розповів турецькому виданню «Джумхурієт» (Cumhuriyet), від якої їжі і будь напоїв краще відмовитися, якщо є проблеми зі сном і засипанням.

Якісний сон важливий для здоров’я всього організму. Якщо людині важко заснути ночами, причин цієї проблеми може бути безліч. Однією з них є вживання певних продуктів харчування незадовго до сну. Ще один фактор – час, коли ви їли в останній раз за день, і кількість їжі, зазначає дієтолог.

Час останнього вечірнього перекусу залежить від стану здоров’я людини, його способу життя, часу сну, особистих цінностей, каже Джемре Яманер. Однак потрібно пам’ятати, що лягати спати треба через три-чотири години після їжі, якщо без перекусу, і через одну-дві години – з перекусом. Пов’язано це з тим, що якщо лягти спати відразу ж після прийому їжі, то можуть виникнути проблеми зі шлунком.

Існують п’ять продуктів, які потрібно виключити з вечірнього раціону.

  1. Пряна їжа . Сюди відносяться продукти з приправами типу м’яти, паприки, карі, гострими соусами. Вони можуть викликати печію.
  2. Кофеїн . Відомо, що він в цілому негативно позначається на сні і процесі засипання. Згідно з науковими дослідженнями, кава, чай, кока-кола, енергетики, шоколад можуть стати причиною безсоння і проблем з шлунково-кишковим трактом.
  1. Алкоголь . Хоча після алкоголю дійсно спочатку хочеться спати, потім через вироблення аденозину сон погіршується. Також через спиртне людина може прокидатися багато разів за ніч.
  2. Продукти з великою кількістю жирів . Це, наприклад, смажене м’ясо, чіпси, різні соуси. Вони перетравлюються набагато довше, ніж інша їжа. Також вчені стверджують, що сон після такої вечері стає менш глибоким.
  3. Цукор . Напої або продукти з великою кількістю цукру можуть зробити фазу глибокого сну коротшою, а також сприяти частим пробудженням.
Источник материала
Поделиться сюжетом