Стрічку «Киснева станція» про Мустафу Джемілєва відібрано на пітчинг у рамках Кельнського кінофестивалю
Стрічку «Киснева станція» про Мустафу Джемілєва відібрано на пітчинг у рамках Кельнського кінофестивалю

Стрічку «Киснева станція» про Мустафу Джемілєва відібрано на пітчинг у рамках Кельнського кінофестивалю

У фільмі йдеться про події літа 1980-го року, коли Мустафа Джемілєв відбував чотирирічне заслання в якутському селищі Зирянка.

Українську стрічку «Киснева станція» 20 жовтня представлять на European Work in Progress Cologne 2021 у рамках Кельнського кінофестивалю. Про це повідомив консультант команди фільму Богдан Горобчук.

Стрічка заснована на біографічних подіях з життя Мустафи Джемілєва – лідера кримськотатарського народу, правозахисника, колишнього політв'язня та народного депутата. Це єдиний український фільм, відібраний цього року для European Work in Progress Cologne.

Загалом у секції буде презентовано 24 фільми з 22 країн. Учасники пітчингу зможуть показати матеріали фільмів представникам європейської кіноіндустрії, продюсерам та кінодистриб’юторам. Серед професійної аудиторії також будуть упорядники програм Каннського, Венеційського, Берлінського, Локарнського, Роттердамського, а також Талліннського кінофестивалів.

Подія відбувається у співпраці з Кельнським кінофестивалем та AG Verleih – асоціацією німецьких незалежних дистриб'юторів фільмів.

Нагадаємо, у фільмі «Киснева станція» йдеться про події літа 1980-го року. Мустафа Джемілєв відбуває чотирирічне заслання в якутському селищі Зирянка, де працює на кисневій станції. Щодня він наповнює киснем іржаві балони і котить їх на причал. Це монотонна й виснажлива робота, у якій він уподібнюється до міфологічного Сізіфа. Події відбуваються після понад 300-денного голодування Мустафи, яке зробило його відомим на весь світ. 

У ролях: Борис Орлов, Христина Дейлик, Віктор Полторацький, Василь Кухарський, Едем Ібадуллаєв та інші.

Режисер фільму – Іван Тимченко, сценарист – Михайло Бриних, продюсерка – Світлана Соловйова. Раніше вони працювали над стрічкою «Іловайськ 2014. Батальйон «Донбас».

Зйомки стрічки розпочались влітку 2021 року.

Проєкт фільму став одним із переможців 14-го пітчингу Держкіно.

Фото: пресслужба стрічки

Теги по теме
Кино украинское кино кинопроизводство
Источник материала
Поделиться сюжетом