Зеленський: Зняті до війни з Росією фільми «не повинні страждати» через висловлювання акторів
Зеленський: Зняті до війни з Росією фільми «не повинні страждати» через висловлювання акторів

Зеленський: Зняті до війни з Росією фільми «не повинні страждати» через висловлювання акторів

Володимир Зеленський: «Фільм був знятий 30 років тому, а зараз хтось збожеволів, а хтось щось ляпнув і не встиг виправитися...вважаю, що страждати через це улюблені фільми не повинні».

Президент України Володимир Зеленський вважає, що зняті до війни з Росією фільми «не повинні страждати» через антиукраїнські висловлювання акторів, але персональні санкції проти них правильні.

В інтерв'ю каналу ICTV Зеленський згадав серіал «Свати», який студія «Квартал 95» зняла ще до війни з Росією.

«Там були улюблені актори…Один з цих акторів (Федор Добронравов, – ДМ.) сказав неправильні речі з точки зору громадянина України…його за це три роки не пускали в Україну і я вважаю, що ці санкції правильні. Але що стосується заборони фільму…», – сказав Зеленський.

Також як приклад Зеленський згадав умовний радянський фільм з актрисою Лією Ахеджаковою, який зняли 30 років тому.

«Вона стоїть з актором, який заборонений, але сама підтримує незалежність України. Вона ж не винна, що фільм був знятий 30 років тому, а зараз хтось збожеволів, а на когось тиснуть, а хтось щось ляпнув і не встиг виправитися. Багато різних кейсів. Я вважаю, що страждати через це улюблені фільми не повинні», – сказав Зеленський.

Однак у випадку російського актора Михайла Пореченкова, який стріляв у бік українських військових, необхідно застосовувати всі санкції.

  • Читайте також: Ткаченко проти заборони фільмів з акторами з «чорних списків» і не проти копродукції з Росією

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії Росії на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Мінкульт на підставі подання СБУ включає до так званого «чорного списку» російських акторів та діячів культури, які підтримують агресію Росії проти України.

У 2015 році Мінікульт ініціював створення «білого списку» діячів культури Росії, які підтримали територіальну цілісність України.

У липні 2019 року перший помічник президента України Сергій Шефір виступив проти переслідування російських артистів та заборони на в’їзд для них. 

5 жовтня 2017 року Верховна Рада України прийняла проєкт закону про внесення змін до закону України «Про гастрольні заходи в Україні» (щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участі громадян країни-агресора) (№6682), за яким артисти країни-агресора мають проходити перевірку СБУ за місяць перед концертами.

Фото: пресслужба президента України

Теги по теме
Владимир Зеленский российская агрессия
Источник материала
Поделиться сюжетом