У бідних країнах від коронавірусу молоді люди помирали частіше - Світовий банк
У бідних країнах від коронавірусу молоді люди помирали частіше - Світовий банк

У бідних країнах від коронавірусу молоді люди помирали частіше - Світовий банк

У бідних країнах молоді люди вмирали від коронавірусу частіше \ фото REUTERS

За оцінками Світового банку, в країнах із середнім рівнем доходу відносно молоді люди вмирали від коронавірусу частіше, ніж у багатших.

У число причин підвищеного ризику смертності біднішого працездатного населення віднесені рідкість випадків віддаленої роботи і проживання в більш численних домогосподарствах.

Вікова структура смертності від коронавірусу за підсумками 2020 року відрізняється у країн із середнім і високим рівнем доходу на душу населення. Такого висновку дійшла група експертів Світового банку, яка вивчила зв'язок між віком, кількістю смертей і національним доходом під час пандемії.

У роботі використана інформація про смерті через коронавірус, з всесвітньої бази даних COVerAGE-DB, а також показники надмірної смертності під час пандемії, взяті з національних баз даних 41 країни. Оскільки автори роботи обмежили своє дослідження 2020 роком, глобальна вакцинація від коронавірусу до уваги не бралась.

Як зазначають автори, перші дані про померлих від коронавірусу, зібрані в Китаї взимку 2020 року, свідчили про те, що ймовірність померти від коронавірусу у тих, що інфікувалися підвищується з віком.

Оскільки найбільше число літнього населення в основному зосереджено в болатих країнах, очікувалося, що в бідніших від епідемії постраждає порівняно менше людей. Однак виявилося, що в країнах з високим рівнем доходів на людей у віці до 65 років припадало в середньому 11% як офіційних, так і надлишкових смертей, в той час як для країн з рівнем доходу вище середнього ці показники склали 40% і 37%, а для країн з рівнем доходу нижче середнього - 54%. Для цілей дослідження доходом нижче середнього вважався проміжок від $1036 до $4045, вище середнього - від $4046 до $12 535, високим - понад $12 536.

Як показують розрахунки, існує позитивний зв'язок між доходом на душу населення і градієнтом вікової смертності, що говорить про більш низьку ймовірність смерті від COVID-19 у віці до 65 років в більш багатих країнах.

На думку авторів роботи, це може бути зумовлено низкою причин, і в першу чергу тим, що в країнах з більш низькими доходами менш поширена віддалена робота, отже, ризики інфікуватися у тих, хто продовжував працювати під час епідемії вищі. По-друге, в більш багатих країнах більша кількість літніх на момент появи вірусу проживали в будинках престарілих, що робило їх дуже вразливими для інфікування. Так, наприклад, до середини 2021 року майже третина всіх померлих від коронавірусу в США були постояльцями таких установ або їх співробітниками. По-третє, у бідних країнах люди частіше проживають у великих домогосподарствах, що робить ізоляцію літніх більш складною. Так, до 20% домогосподарств цих країн складаються одночасно з 20-річних і 60-річних, в той час як в багатих країнах частка таких не перевищує 5%, передає kommersant.

Вас також можуть зацікавити новини

  • Лукашенко розповів, коли світ побачить білоруську covid-вакцину
  • Більш заразний, ніж "Дельта": у Великобританії виявили новий штам COVID-19
  • У США з'ясували, що вакцина Pfizer на 93% запобігає госпіталізації дітей 12-18 років

Автор: Ірина Погоріла

Теги по теме
Коронавирус
Источник материала
Поделиться сюжетом