Нова модель накопичувальної пенсії: добровільно-примусові внески
Нова модель накопичувальної пенсії: добровільно-примусові внески

Нова модель накопичувальної пенсії: добровільно-примусові внески

У Міністерстві соціальної політики запропонували Міністерству фінансів і місії Світового банку нову формулу, за якою здійснюватиметься накопичувальне пенсійне забезпечення.

Про це йдеться на сайті Мінсоцполітики.

Добровільно-примусова плата

Згідно з пропозицією відомства, українці зможуть щомісяця поповнювати свій індивідуальний пенсійний рахунок або на 1% від заробітної плати, або на 3%. Розмір залежить від рішення людини. Так, держава зобов'язує роботодавців у будь-якому випадку віддавати 1% від доходу кожного свого співробітника за рахунок зниження єдиного соціального внеску. Тому свій мінімум українці отримають.

Мінсоцполітики продовжило модель накопичувальної пенсії з добровільними внесками

Далі людина може вибрати, чи платити 1% від зарплати на особистий рахунок щомісяця. Цей платіж повністю добровільний, він нього можна відмовитися і в будь-який момент поміняти протилежне рішення. При позитивному виборі, держава зобов'язується додатково стимулювати співробітника давати внески, і сама буде відраховувати ще 1% на індивідуальний рахунок.

Вибір залишається за співробітником

Таким чином, максимально українці зможуть отримувати 3% від заробітної плати на накопичувальний пенсійний рахунок. Але як тільки людина відмовиться від внеску зі свого доходу, від держави теж припиняться стимулюючі фінансові надходження. Тому в інтересах співробітника погодитися на добровільний внесок, аби мінімальний 1% виріс в максимальні 3%.

Українці можуть отримати або 1% від доходу, або 3% - залежно від особистого вибору

"Після відмови за ним залишається право відновити сплату добровільних внесків у будь-який час за власним бажанням з одночасним відновленням сплати стимулюючого внеску від держави", - уточнили в Мінсоцполітики.

Поки модель знаходиться на розгляді. Нагадаємо, Кабінет Міністрів України планував впровадження накопичувальної пенсійної системи з 2021 року, що дозволить залучити величезний інвестиційний ресурс.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що податкова більше не дозволить українцям купувати будинки і авто за зарплату в конвертах.

Також ми писали, що в Україні зростуть тарифи на тепло і гарячу воду.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом