У Британії медики закликали ввести ковід-паспорти на тлі зростання захворюваності
У Британії медики закликали ввести ковід-паспорти на тлі зростання захворюваності

У Британії медики закликали ввести ковід-паспорти на тлі зростання захворюваності

У Британії зростає кількість нових бльних коронавірусом \ фото REUTERS

Медики і вчені у Великобританії закликають владу країни знову зробити обов'язковим носіння масок в людних місцях, закликати людей працювати з дому, а також ввести ковід-паспорти через високу кількість нових випадків коронавірусу.

Обов'язкове носіння масок та інші захисні заходи були скасовані майже повсюдно в Англії в липні. Їх потенційне повернення разом з впровадженням ковід-паспортів - це так званий "план Б", який влада розробила у вересні на випадок, якщо поширення коронавірусу знову поставить під загрозу здатність системи охорони здоров'я справлятися з потоком пацієнтів.

Але уряд поки не планує задіяти "план Б" і повертати обмежувальні заходи. Він вважає, що вакцинація стримує натиск вірусу, і незважаючи на зростання нових випадків число госпіталізованих і померлих залишаються на відносно низькому рівні в порівнянні з початком року.

"Важливо те, що наша програма вакцинації продовжує успішно руйнувати прямий зв'язок між великим числом хворих і числом госпіталізованих і померлих", - сказав представник Даунінг-стріт.

Як заявив Міністр охорони здоров'я Саджид Джавід, уряд продовжує виходити з того, що потрібно вчитися жити з вірусом. Він також підкреслив важливість вакцинації та ревакцинації, закликавши людей за своєю ініціативою робити "маленькі кроки": зустрічатися, по можливості, на вулиці, відкривати вікна під час зустрічей в приміщеннях, носити маски в людних місцях (хоча це і не обов'язково за законом).

Коронавірус в Британії

У Британії за останню добу було зареєстровано майже 50 тис. нових позитивних тестів на коронавірус. За останній тиждень у Британії щодня інфікується понад 40 тис. осіб. Середня кількість смертей на день за тиждень склала 130, а 19 жовтня вона досягла 223. Кількість госпіталізованих зросла на 10% і склала в середньому близько 1100 нових пацієнтів на день.

Вакциновані та невакциновані в лікарнях

Дані Міністерства охорони здоров'я показують, що за останні три тижні у всіх вікових групах старше 18 років невакциновані люди опинялися в лікарні з коронавірусом втричі частіше, ніж щеплені.

Вакцинація в Британії

З листопада щеплення для підлітків 12-15 років будуть доступні не тільки в школах, але і в центрах вакцинації. У цій віковій категорії вакциновано поки всього 15% населення.

В цілому по країні повністю вакциновано 67,5% всіх жителів, однак, вчені кажуть, що ті, хто зробив щеплення більше півроку тому, повинні отримати належний їм бустер - третю дозу вакцини.

"Ми знаємо, що через шість місяців після другої дози імунітет до коронавірусу слабшає - в деяких випадках дуже значно, хоча це варіюється від людини до людини", - сказав Бі-бі-сі професор Мартін Маршалл, голова Королівського коледжу лікарів загальної практики.

В даний час в Британії отримати третю дозу вакцини мають можливість 8 млн осіб, проте поки тільки 3,8 млн скористалися нею.

Нова мутація штаму "Дельта"

Тим часом вчені в Британії спостерігають за новою мутацією Дельта-штаму коронавірусу, AY.4.2. У перший тиждень жовтня на неї припало 6% всіх нових випадків зараження в країні. Від "класичного" Дельта-штаму новий варіант відрізняється двома шипами, проте вчені не вважають, що йому властива підвищена заразність або що він становить привід для занепокоєння.

"Потенційно це трохи більш заразний штам. Але його навіть не порівняти з тим, як поводилися штами "Альфа" і "Дельта", які були на 50-60% більш заразними. Цей варіант може бути більш заразним максимум на 10%", - сказав Франсуа Балу, директор Інституту генетики при Університетському коледжі Лондона.

"Добре, що ми в курсі і ведемо спостереження, але це не щось катастрофічне, як раніше", - додав він.

Тим часом у Польщі спостерігається стрімке зростання інфікування коронавірусом. Міністр охорони здоров'я Польщі Адам Недзельський заявив, що країна зіткнулася з вибуховим зростанням випадків зараження.

"Останні два дні ми маємо справу з вибухом пандемії. У вівторок у нас було на 80% більше інфекцій, ніж тиждень тому, а сьогодні - на 100% більше. Якщо таке збільшення буде продовжуватися, наші прогнози на цю осінь будуть спотворені", - сказав він.

За словами міністра, уряд Польщі поки не обговорював можливість введення локдауну.

Тим часом, Латвія стала першою європейською країною, де уряд запровадив локдаун, готуючись до очікуваної хвилі коронавірусу. З 21 жовтня там будуть зачинені магазини, ресторани, школи і місця розваг. Відкритими залишаться тільки найнеобхідніші магазини і служби. Також вводиться і комендантська година з 20:00 до 05:00.

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

інфографіка УНІАН

Вас також можуть зацікавити новини

  • У Британії дослідники оцінили, наскільки може бути поширений затяжний коронавірус
  • Найсерйозніший провал: уряд Джонсона розкритикували за боротьбу з коронавірусом на початку пандемії
  • У Британії з'ясували, що"Дельта"-штам коронавірусу не такий небезпечний для дітей, як вважалося раніше

Автор: Ірина Погоріла

Теги по теме
Коронавирус Польща Великобритания
Источник материала
Поделиться сюжетом