Через браконьєрів слони мутували і народжуються без бивнів
Через браконьєрів слони мутували і народжуються без бивнів

Через браконьєрів слони мутували і народжуються без бивнів

Кровопролитна громадянська війна в державі Мозамбік на південному сході Африки, яка тривала з 1977 по 1992 роки, призвела до жахливої генетичної мутації слонів, виправити яку дуже важко.

Подробиці – в дослідженні журналу Science.

Браконьєрство дало поштовх до мутації

Дослідження ряду вчених очолював Роберт Прінгл з відділу екології та еволюційної біології Прінстонського університету. Згідно з його даними, довгий період військових дій негативно позначився на популяції слонів в національному парку Горонгоса в Мозамбіку. Мало того, що сторони конфлікту вбивали тварин, щоб фінансувати війну за рахунок продажу їх бивнів, так ще й спровокували мутацію на генетичному рівні.

Через браконьєрів, які вбивають слонів за бивні, щорічно вмирають десятки тисяч особин

Браконьєри за часів війни не чіпали тільки тих слонів, які від народження жили без бивнів, що є рідкісним, але природним відхиленням. Через кілька поколінь виникла популяція, що складалася з 700 особин без бивнів. Виходить, відхилення мутувало і передалося потомству.

Як виправити ситуацію?

Що цікаво, здатність передати і отримати мутацію мають тільки слонихи, особини чоловічої статі не зазнали змін на генетичному рівні. За словами Роберта Прінгла, "вплив людини буквально змінює анатомію тварин", значить, треба посилити дбайливе ставлення до природи і не шкодити ні флорі, ні фауні жодними, на перший погляд, нешкідливими методами.

Тварини мутували і тепер народжуються без бивнів

Тим не менш, є можливість виправити ситуацію. Відновлення чисельності слонів з 1992 року прискорилося в три рази, до того ж, лише в половині випадку мутація передається наступному поколінню. Тому високі темпи народження слонів дають надію, що в недалекому майбутньому кількість тварин з цим генетичним відхиленням буде все меншою, поки вони зовсім не зникнуть.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що українську комп'ютерну гру This Land Is My Land продають через Steam зі знижкою в 30%.

Також ми писали, строгий Windows 11: користуватися новим функціоналом зможуть не всі.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом