Вчені дослідили хмару діоксиду сірки, що накрила Україну через виверження вулкану на Канарах
Вчені дослідили хмару діоксиду сірки, що накрила Україну через виверження вулкану на Канарах

Вчені дослідили хмару діоксиду сірки, що накрила Україну через виверження вулкану на Канарах

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. Розроблена в Українському гідрометеорологічному інституті ДСНС України та НАН України автоматизована система оцінки якості атмосферного повітря над територією України за даними супутника Sentinel-5P у режимі близькому до реального часу дозволила виявляти перенесення діоксиду сірки (SO2) від виверження вулкана Кумбре-В'єха на Канарських островах. Про це інформує УНН з посиланням на заяву НАН України.

Деталі

Слідкувати за динамікою SO2 у атмосфері науковці інституту почали з перших днів виявлення слідів домішків над територією України внаслідок транскордонного перенесення.

"З 12 жовтня у високих шарах тропосфери (вище 8 км) час від часу спостерігалося надходження повітря з високим вмістом SO2. Рівень забруднення в окремих точках на висотах є порівняним із такими, що формуються внаслідок викидів SO2 промисловими об’єктами, які працюють на твердому паливі. Найінтенсивніше перенесення SO2 над територією України спостерігалося 21 жовтня", йдеться в повідомленні НАН.

Науковці запевнили, що жодних негативних наслідків для здоров’я населення та стану екосистем не буде спостерігатися – SO2 переноситься занадто високо, щоб мати вплив на нижні шари атмосфери.

Що було раніше

До України дісталися повітряні маси з діоксидом сірки з острова Ла-Пальма, де триває виверження вулкану Кумбре-В’єха.

Вулкан Кумбре-В'єха на Канарах прокинувся 19 вересня і почав викидати струмені лави та попелу в повітря. Виверження вулкану посилилося у ніч проти 25 вересня. Через це довелося тимчасовозакрити місцевий аеропорт.

Збитки через виверження вулкану на Канарах сягнули близько 87 мільйонів євро.

Іспанський уряд класифікував острів Ла-Пальмаяк зону лихачерез виверження вулкану.

29 вересня потоки лави з вулкану дісталися Атлантичного океану. У результаті взаємодії лави з морською водою утворюються токсичні випаровування.

Теги по теме
Испания
Источник материала
Поделиться сюжетом