20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Кому належить золото скіфів: Максим Жорін розповів про рішення амстердамського апеляційного суду
Кому належить золото скіфів: Максим Жорін розповів про рішення амстердамського апеляційного суду

Кому належить золото скіфів: Максим Жорін розповів про рішення амстердамського апеляційного суду

Під час російської окупації Кримського півострова колекція скіфського золота знаходилася на виставці в Нідерландах, зараз же Амстердамський апеляційний суд постановив, що вона належить Україні.

Цю подію прокоментували керівник центрального штабу Максим Жорін та лідер Національного Корпусу Андрій Білецький на своїх Telegram-каналах.

За словами Білецького, повернення українських реліквій – це не просто повернення скіфського золота чи чогось іншого, а частина великої боротьби за всю історію держави, ідентичність її народу та його місце у світі.

Принагідно націоналіст згадує, що у 2016 році Новгородському музею мало не дісталася печатка київського князя Святослава, але їм вчасно вдалося повернути реліквію до столиці України. Тобто, констатує лідер Нацкорпусу, окрім скіфського золота, Росія намагалася здобути й інші українські реліквії. «Це один із сотень прикладів, коли Росія намагалася присвоїти собі українські пам'ятки історії та культури», - підкреслює він.

Жорін акцентує передусім на тому, що скіфи є частиною української історії, як і наступні - Київська Русь та Запорізька Січ. «Хороший ляпас російським окупантам – скіфське золото, яке до анексії було передано з Криму до Нідерландів на виставку, повернеться в Україну», - каже керівник Нацкорпусу. Націоналіст підсумовує, що це велике досягнення – повернути національний скарб такого високого рівня як колекція скіфського золота.

Як він додає, це той період в історії держави, про який обов’язково треба розповідати наступним поколінням. «Сподіваюсь, нинішня влада окрім піару на цій події (до якої, відверто кажучи, вона має дуже опосередковане відношення) почне підтримувати українських істориків скіфського спрямування», - зауважує Жорін.

Як повідомляв My.ua, Нацкорпус влаштував акцію під Генпрокуратурою проти мера-колаборанта Володимира Струка.

Також My.ua писав про те, що Нацкорпус закликав харків’ян взяти участь у виборах мера 31 жовтня.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом