Чи повинні діти носити захисні маски від COVID?
Чи повинні діти носити захисні маски від COVID?

Чи повинні діти носити захисні маски від COVID?

У деяких країнах світу рекомендують носити медичні маски, щоб захиститися від коронавірусу COVID-19, не лише дорослим. а й дітям. Проте як захисні маски впливають на емоційний стан і розвиток дітей?

Про це йдеться в матеріалі ВВС.

Дітей змушують носити маски

Маски для захисту від COVID-19 повинні носити діти у віці від шести років в Сінгапурі, а також таких європейських країнах, як Франція та Італія. Однак в Сінгапурі в деяких дошкільних закладах маски вдягають також молодші діти. Тобто приблизно вісім годин щодня хлопчики і дівчатка носять тришарову маску.

Батьки трирічного Ешана Еванса розповідають, що їхній син дуже енергійний і галасливий. Проте коли він вдягає захисну маску в садочку, то дуже змінюється – стає тихим і спокійним. Хлопчик ненавидить маску і скидає її, як тільки виходить з садочку.

Чи повинні діти носити захисні маски від COVID?

У той самий час у Великобританії дітям у школах, як і вчителям, дозволяють обходитися без масок. В Україні МОЗ не вимагає носіння захисних масок на уроках, проте наполягає, щоб їх використовували в коридорах.

У свою чергу ВООЗ рекомендує вдягати захисні маски дітям від 6-ти років, коли в їхньому регіоні спалах інфекції. Центри контролю та профілактики захворювань у США радять носити маски вже дітям від двох років.

Однак усі країни солідарні в тому, що дітям до двох років не рекомендується носити захисні маски зовсім через ризик задухи.

Плюси і мінуси носіння масок для дітей

Сьогодні у світі дуже мало досліджень про носіння масок дітьми. За словами президента Європейської академії педіатрії Адамоса Хаджіпанайіса, усе через етичні та матеріально=технічні труднощі під час проведення таких досліджень.

За час пандемії коронавірусу через CОVID-19 до реанімації потрапляла лише 1 дитина на 50 тисяч, а двоє з мільйона помирають. Про це свідчать дані великого британського дослідження, опублікованого в липні.

Проте поширення штаму "Дельта" сильно погіршує ситуацію. Країни змушенні запроваджувати заходи, щоб запобігти спалаху ковіду і серед дітей.

Зокрема у країнах, де діти носять маски у школах, захворюваність на COVID-19 значно нижча. Хоча захисні маски не єдиний спосіб профілактики, вони дуже дієві.

Так, сінгапурські батьки вдягають маски навіть дітям, яким менше шести років, бо так їм "спокійніше", адже діти захищені. Щоб дітям було легше звикнути до масок, батьки перетворюють цей процес на гру.

Проте маленьким громадянам все одно дуже важко змиритися з масками, адже вони закривають половину обличчя і заважають розпізнавати емоції інших людей і комунікувати. Можливість бачити обличчя дуже важлива для розвитку дітей, а захисні маски перешкоджають цьому.

Чи повинні діти носити захисні маски від COVID?

Інші спеціалісти не погоджуються з цим твердженням і зазначають, що не тільки емоції на обличчі мають значення. Докторант з Лабораторії дитячих емоцій Університету Вісконсін-Медісон Ешлі Руба говорить, що важливі також тон голосу, постава тіла та загальний соціальний контекст.

Минулорічний експеримент Руба показав, що маски дещо заважають дітям розпізнавати емоції. Проте їхній вплив сумісний із ефектом сонцезахисних окулярів.

Про те, що маски не заважають розвитку дітей, говорить і той факт, що у Південній Кореї чи Китаї маски були звичайним явищем ще о пандемії, де ніяких відхилень у розвитку дітей не фіксували.

Вплив на мовлення

Експерти стверджують, що носіння масок може погано вплинути на розвиток мовлення у дітей, які вчаться вимовляти звуки, спостерігаючи за рухом губ, зубів і язика. Проте батькам не варто надто хвилюватися, адже діти дуже швидко пристосовуються.

Щоб допомогти дітям краще розуміти мовлення, батькам і вчителям радять покращувати свою вимову, поставу, рухи тіла та жести під час розмови.

Проте це не спрацює з дітьми з особливими потребами. Зокрема діти з втратою слуху компенсують відсутність звуків мімікою. А маска блокує необхідні сигнали.

Дослідники також припускають, що маски також заважають маленьким дітям поповнювати свій словниковий запас.

Нагадаємо, що в Україні зафіксували найнебезпечнішу мутацію коронавірусу "Дельта".

Читайте також, що новий штам коронавірусу з Великобританії може стати найбільш заразним за всю пандемію.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом