В Україні злетіли ціни на три популярні продукти
В Україні злетіли ціни на три популярні продукти

В Україні злетіли ціни на три популярні продукти

За останні два тижні жовтня в Україні суттєво піднялися ціни на три популярні продукти, які використовують також у приготуванні борщу: помідори, соняшникова олія та буряк.

Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.

Згідно з даними УКАБ, середні ціни на томати в Україні зараз – 38,45 грн/кг, на соняшникову олію - 66,65 грн/л, на буряк - 8,4 грн/кг.

Чому подорожчали помідори?

За останні два тижні ціна на томати зросла на 7%. Ситуація традиційна, адже якраз закінчився сезон вирощування помідорів в Україні. Зараз в магазинах продають імпортні тепличні томати, які завжди дорожче грунтових.

Чому зросли ціни на буряк?

Подорожчання буряків на початку листопада навпаки - не типово. Зазвичай в середині осені ціни на буряк істотно падають. Але в цьому році виробники вирішили вчинити інакше і притримати овоч, щоб потім продати за більш вигідною ціною.

Буряк почав дорожчати

Через зниження пропозиції і зростає ціна. У свою чергу аналітик УКАБ Світлана Литвин запевняє, що від цього можуть виграти не тільки фермери, а й покупці. Адже через підвищення ціни зараз в майбутньому перепад у зв'язку з сезонним подорожчанням буде не таким різким, передає OBOZREVATEL.

Аналітик додала, що до кінця листопада варто очікувати подорожчання овочів ще на 5-10%, а в грудні – ще більше.

Чому подорожчала соняшникова олія?

У цьому році українські фермери зібрали хороший урожай соняшнику. Це могло призвести до зниження ціни на соняшникову олію, але цього не сталося через глобальні тенденції.

Ціни на соняшникову олію продовжують зростати

Україна - один з найбільших експортерів соняшникової олії. Попит на неї у світі не дозволяє зменшити ціну на продукт в Україні, пояснює експерт.

За останні два тижні ціна на олію збільшилася на 4%. У листопаді очікується, що ціна зросте ще на 2-3% - і за літр соняшникової олії доведеться платити 68-69 гривень.

Нагадаємо, що в Україні за рік подорожчала більшість продуктів.

Читайте також, чому ціни на яйця продовжать рекордно зростати.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом