П'ятеро дітей заразилися поліомієлітом на Закарпатті
П'ятеро дітей заразилися поліомієлітом на Закарпатті

П'ятеро дітей заразилися поліомієлітом на Закарпатті

І знову поліо. Небезпечний вірус вкотре нагадав про себе в Україні. Цього разу інфекцію виявили на Закарпатті. Заразилися п'ятеро дітей. Усі - не вакциновані.

І це справжня проблема в масштабах усієї країни. Адже поліомієліт у світі - давно перемогли. Більше про новий спалах розкаже Мар'яна Мартин.

Обласна дитяча лікарня в Мукачеві. Саме тут уже місяць лікують 12-річну дівчинку з Тячівщини. Дитину привезли з паралізованою ногою. Тож медики одразу запідозрили поліомієліт.

Вікторія Тимчик, координаторка вакцинальної кампанії в Закарпатті, завідувачка відділу ДУ "Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України":

Вона була не вакцинована, згідно з протоколом. Вона отримала відповідне лікування. За результатами дослідження ми отримали позитивний результат, тобто виявлено поліовірус першого типу, котрий є вакцинним.

У сім'ї хворої дівчинки ще двоє дітей. І вони теж невакциновані від поліомієліту. Медики обстежили всю родину, однокласників та інших контактних - і поліовірус ні в кого з них не виявили. Однак випадки поліомієліту в області цього року вже фіксували.

Вікторія Тимчик, координаторка вакцинальної кампанії в Закарпатті, завідувачка відділу ДУ "Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗу":

Попередні чотири випадки інфікування ми виявили також активно, при проведенні епідрозслідування спільно із нашими рівненськими колегами. Випадки, котрі виявлені в Закарпатській області напередодні, вони жодним чином не пов'язані з цим випадком. Це абсолютно окремі населені пункти.

На початку жовтня на Рівненщині на поліомієліт занедужала півторарічна дитина. Але чому хвороба, яку вже давно подолали у світі, вражає українців? Лікарі мають пояснення:

Наталія Скрип, сімейна лікарка:

Прошарок нещеплених дуже великий. Сама хвороба - вона може бути в будь-якому віці.

На перше жовтня в Україні трьома дозами проти поліомієліту вакцинували майже шістдесят відсотків дітей до року. І це при тому, що імунізація - єдиний спосіб захиститися від хвороби.

Світлана Ковтюк, старша медсестра Ужгородської амбулаторії №6:

Є достатньо, бачите? Тут у мене зараз 60 доз, а йдуть приблизно в день може п'ять.

Катерина - мати двомісячних близнюків Назара й Тимофія. Жінка з дітьми прийшла в амбулаторію Ужгорода, щоб зробити їм щеплення. Каже: про здоров'я синів дбає перевіреними методами.

Катерина і Василь, жителі Ужгорода:

Я вважаю, що потрібно. В нас всі щеплені. Я - з дитинства, і рахуємо, що дітки також мають щепитися.

Щеплення проти поліомієліту в Україні є обов'язковим і безоплатним. Дітей від недуги вакцинують у перші місяці, а потім у шість та чотирнадцять років. Що стосується 12-річної школярки з підтвердженим діагнозом, то її стан зараз стабільний, але в дівчинки залишається частковий параліч м'язів. Вона проходить відновлювальну терапію в неврологічному відділенні.

Теги по теме
Украина Дети инфекция
Источник материала
Поделиться сюжетом