В Москві затримали приватних детективів, які «пробивали» білінги отруйників Навального: вони користувались підробленими документами силовиків
В Москві затримали приватних детективів, які «пробивали» білінги отруйників Навального: вони користувались підробленими документами силовиків

В Москві затримали приватних детективів, які «пробивали» білінги отруйників Навального: вони користувались підробленими документами силовиків

Журналісти з The Insider та Bellingcat вважають, що це підтверджує їхню версію отруєння Навального і спростовує тезу про «злив іноземних спецслужб».

В Москві 1 жовтня затримали трьох людей, яких підозрюють у незаконному зборі персональних даних, які потім використали для свого розслідування ув'язнений російський політик Олексій Навальний, The Insider та Bellingcat. Розслідування стосувалось отруєння Навального. 

Спершу про це написало прокремлівське медіа «ТАСС», більше інформації розкрили журналісти російського видання Baza. 

Як пишуть ЗМІ, затриманих Петра Каткова, Олександра Зеленцова та Ігоря Зайцева обвинувачують у порушенні таємниці листування та підробці документів. Вони перебувають під домашнім арештом. 

В 2020 році Зеленцов та Катков відкрили детективне агенство «Лекс Гранд», яке займалось пробиванням телефонних номерів. Згодом до них приєднався Зайцев, який раніше працював фітнес-тренером, але в пандемію лишився без роботи. 

Зеленцов шукав клієнтів у даркнеті, Катков, купуючи в інтернеті печатки московських суддів (приблизно за $200), виготовляв підроблені судові рішення, які нібито дозволяли білінг телефонних розмов. Далі Зайцев з цими підробленими документами ходив у салони мобільного зв’язку й отримував необхідні білінги. Для цього він за майже $700 купив підроблене посвідчення співробітника поліції.

Як потім виявилось, електронні листи пробивали так само, як і телефони: відправляли фейкові запити до поштових провайдерів і отримували доступ до листування необхідних людей. 

У середині 2020 року «детективи» встановили контакт із одним із співробітників «Мегафону». Йому скинули фальшиві запити та пояснили, що поліція веде розслідування однієї дуже важливої справи, а отже, співпраця має відбуватися оперативно. Після цього трійця з «детективного агентства» легко отримувала потрібні дані, іноді навіть поштою та смс.

На місяць вони отримували близько $4800 за свою роботу, частину доводилось витарчати на робочі інструменти.

Затримані ніколи не знали, хто їхні клієнти. Не знали вони, що їхні дані використають у розслідуванні отруєння Навального. Всі троє частково (дехто – повністю) визнали свою провину.

На цей епізод звернули увагу The Insider та Bellingcat. Вони стверджують, що це доводить, що їхнє розслідування не базується на «зливах іноземних спецслужб», у чому їх обвинувачував Путін.

Також вони отримали документи, які підтверджують, що «деталізації телефонних переговорів, які серед інших доказів використовувалися під час публікації розслідування про отруєння Навального, справді є деталізаціями чинних співробітників ФСБ».

Нагадаємо, що Олексій Навальний був отруєний у серпні 2020 року. Політику стало погано у літаку, який летів з Томська в Москву. Спочатку Навального госпіталізували в Омську, а потім перевезли на лікування до берлінської клініки.

6 жовтня Організація з заборони хімічної зброї оголосила, що Навальний був отруєний різновидом нервово-паралітичної речовини «Новачок». Це саме та речовина, якою у 2018 році була отруєна родина Скрипалів у Великій Британії. Кремль відкинув всі звинувачення у причетності до інциденту з Навальним. Євросоюз вніс шістьох російських чиновників у «чорний список» через отруєння Навального.

У січні 2021 року Навальний повернувся до Росії після лікування, він був затриманий правоохоронцями в аеропорту Москви.

2 лютого суд постанови змінити умовне покарання, яке Навальний отримав у справі «Ів Роше» в 2014 році, на 3,5 роки колонії загального режиму. Опозиціонер повинен провести в ув’язненні понад два з половиною років.

У Росії засновані Навальним Фонд боротьби з корупцією та Фонд захисту прав громадян визнані екстремістськими організаціями.

Фото: скриншот з розслідування Навального

Теги по теме
Россия Алексей Навальный ФСБ
Источник материала
Поделиться сюжетом