У вільний доступ виклали українські літературно-мистецькі часописи ХХ століття
У вільний доступ виклали українські літературно-мистецькі часописи ХХ століття

У вільний доступ виклали українські літературно-мистецькі часописи ХХ століття

У вільний доступ виклали літературно-мистецькі журнали ХХ століття "Нові поезії", "Наша культура" й "Сяйво". Їх розмістили в електронній бібліотеці "Культура України" та на сайті "Бібліотека українського мистецтва".

Доступними стали 55 екземплярів: 13 номерів журналу "Нові поезії", 22 номери часопису "Наша культура" і 20 номерів журналу "Сяйво". Оцифрування та викладення у вільний доступ часописів відбулося в межах проєкту "Екземпляри ХХ. Літературно-мистецька періодика ХХ століття. Частина ІІ". Проєкт реалізовує медіа "Читомо" за підтримки Українського культурного фонду.

Часопис "Нові поезії"

Видання поетів Нью-Йоркської групи, що виходило у 1959-1971 роках в Нью-Йорку. У ньому друкували тексти членів групи, а також перекладну поезію. Особливої уваги заслуговує 6 номер часопису за 1964 рік, у якому були опубліковані автографи оригінальних поезій і до кожної з них були подані репродукції художніх робіт.

Журнал "Наша культура" 

Видавали у 1935-1937 роках у Варшаві, а потім — у 1951-1953 роках у канадському Вінніпезі, куди переїхав його творець — науковець, мовознавець та лексикограф, громадський і церковний діяч Іван Огієнко. Тут друкували статті з літератури, історії, мистецтва, богослів’я, мовознавства, етнографії, права, археології, палеографії, педагогіки, архітектури, етнографії, театру, музики, філософії; літературні тексти; наукову та літературну критику; ілюстрації та багато іншого.

Часопис "Сяйво" 

Видання, якому вдалося передати цікаву й інформативну панораму української культури 1910-х років. Де серйозні дослідження межували з наївним моралізаторством, друкувалися ранні твори Тичини й Рильського, а також "докупи зійшлись Олесь, Вороний і Чупринка". Де можна було прочитати лібрето останньої передсмертної опери Лисенка.

"Екземпляри ХХ. Літературно-мистецька періодика ХХ століття" – це проєкт, спрямований на вивчення знакових періодичних видань про літературу і мистецтво XX століття, які виходили на території України або створювались українцями діаспори. Проєкт реалізовується протягом 2020-2021 років. Цього року об’єктами досліджень стали 14 журналів: "Сяйво", "Театральне мистецтво", "Перець", "Бібліологічні вісті", "Музика", "Нове мистецтво", "Всесвіт", "Молодняк", "Літературний ярмарок", "Мистецтво L’Art", "Назустріч", "Архітектура Радянської України", "Наша культура", "Нові поезії".

Читайте також:

Читайте уривок із книги "Дім Ґуччі: Сенсаційна історія вбивства, божевілля, гламуру і пожадливості" Сари Форден.

"Українці XYZ: звички, смаки, побут": Який вигляд має книга про українське повсякдення часів незалежності.

мистецтво
література
Источник материала
Поделиться сюжетом