/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F11ea747e267f43d5aef5db54b03c7417.jpg)
"Віддавати врожай за копійки - знущання": українські фермери зі сльозами на очах спостерігають, як гниє прибуток - в чому проблема
Просто з Тернопільської області прийшли дволі сумні новини, які всіх підприємців можуть загнати в невелику депресію. Справа в тому, що на одній з ферм гостро стала проблема і питання - працювати або просто забути про це знущання? Цілі врожаї яблук гниють, або реалізуються за лічені копійки.
Підпишіться на Знай у Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяПро це пише українська журналістка Іванка Гошій, спеціально для порталу "Nova.te".
"Вирощуємо яблука, а в результаті викидаємо частину, тому що немає нормального збуту. Наші чиновники думають, як нам збільшити податки, але їм байдуже те, щоб налагодити доступний механізм реалізації продукції, щоб забезпечити хоч якимись дотаціями в складні роки, щоб садівники мали гарантії. Тому що гріх так залишати яблука в саду гнити... цього року все йде в мінус", - розповіла журналістам працівниця Ольга.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Fcf93ebe4a6a66a4729881335d2489fd8.jpg)
Віддавати врожай за копійки - знущання
Добре знає тонкощі садівництва головний агроном товариства "Агро-Рось" Олександр Богатир, адже багато років безпосередньо контролював процес вирощуванням фруктів та ягід у господарстві.
"У нашому товаристві 40 гектарів саду, тому розумію ситуацію, що склалася цього року в українських садівників. Ми вже зібрали фрукти, на полі нічого не залишили. Товарні яблука можна продати в супермаркети або оптом на базар, а підбір — тільки на переробку. Весь наш підбір яблук зараз лежить до кращих часів. Але чи буде вище ціна, не буде - не знаємо. Ми вклали чимало коштів у догляд за садом, заплатили працівникам, які збирали яблука. У нас готові нині прийняти плоди переробні заводи по гривні за кілограм — це вкрай збитково. Знаю, що деякі господарства залишають урожай в саду, щоб не витрачати ресурси.
Вигідніше не збирати яблука, ніж потім вони згниють на складі. У садівників в такій ситуації є побоювання, щоб від перегнивання яблук не поширилася хвороба, але в той же час це є хорошим органічним добривом. Але все одно так не повинно було бути, такі кроки швидше через безпорадність садівників. Схожа ситуація була в 2018-му: тоді також був щедрий врожай і ми мали низьку ціну.
Проблема циклічно повторюється. Якби садівникам платили хоча б по 12 гривень за кілограм товарних яблук і 4 гривні — за підбір, то ще можна було б миритися, мали б хоч якісь доходи. Енергоресурси зараз дорогі, засоби захисту рослин - теж, тому віддавати врожай за копійки — знущання.", - зізнається агроном.
Раніше повідомляли, зелене пюре з горошку і шпинату від Володимира Ярославського: як приготувати гарний і смачний гарнір.
Як повідомляв Знай.uа, Сергій Лямець заявив, що близько 1,5% українців мають денний дохід менше 1$.
Знай.uа писав, львів'янину ледь не впарили ковбасу, яка подорожчала на 15 грн по дорозі в касу: "Помилочка вийшла".

