ЄС закликав Баку та Єреван до термінової деескалації та повного припинення вогню на кордоні
ЄС закликав Баку та Єреван до термінової деескалації та повного припинення вогню на кордоні

ЄС закликав Баку та Єреван до термінової деескалації та повного припинення вогню на кордоні

КИЇВ. 16 листопада. УНН. Голова Євроради Шарль Мішель провів телефонні переговори з президентом Азербайджану та прем'єром Вірменії та закликав обидві країни до термінової деескалації та повного припинення вогню на кордоні. Про це він написав у Twitter, передає УНН.

Цитата

"З участю президента Азербайджану, а також Нікола Пашиняна обговорили ситуацію у світлі сьогоднішніх подій. Закликаємо до термінової деескалації та повного припинення вогню. Складна ситуація в регіоні - ЄС відданий роботі з партнерами для подолання напруженості для процвітаючого та стабільного Південного Кавказу", - йдеться в повідомленні.

Доповнення

У листопаді ситуація в Нагірному Карабаху та прикордонних районах Вірменіїрізко загострилася.

У міністерстві оборони Вірменії заявили, що 16 листопада збройні сили Азербайджану здійснили "чергову провокацію" у напрямку східного кордону Вірменії і що вони використовують артилерію, бронетехніку та вогнепальну зброю. За даними Єревану, 15 вірменських військовослужбовців загинули, ще 12 потрапили в полон.

У Міноборони Азербайджану у свою чергу звинуватили у провокації Єреван: за повідомленням Баку, 16 листопада вірменські з'єднання розпочали на Кяльбаджарському та Лачинському ділянках кордону "раптову військову операцію з метою захоплення висот" та із застосуванням військової та спецтехніки, а Баку у відповідь розгорнув військову операцію. За даними відомства, в результаті поранено двох азербайджанських військовослужбовців. Про загиблих не повідомляється.

Тим часом міністерство закордонних справ Вірменії закликало міжнародне співтовариство, Організацію Договору про колективну безпеку (ОДКБ) та співголов Мінської групи Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) "чітко відреагувати" на "наступальні дії азербайджанської сторони", які "привели до людських жертв ".

44-денна війна та тисячі загиблих

10 листопада 2020 року закінчилася війна в Нагірному Карабасі. Вона тривала 44 дні. Азербайджан і Вірменія уклали за посередництвом Росії угоду про припинення конфлікту. За його підсумками під контроль Баку перейшла значна частина самопроголошеної Нагірно-Карабахської республіки (НКР). Вірменія за час боїв втратила понад 4 000 людей, ще близько 11 тисяч людей зазнали поранень. Десятки тисяч карабахців залишилися без даху над головою. Азербайджан, за офіційними даними, втратив близько 3 000 людей.

Теги по теме
Евросоюз Армения Азербайджан Нагорный Карабах
Источник материала
Поделиться сюжетом