Що робити, якщо вимагають повернути субсидію?
Що робити, якщо вимагають повернути субсидію?

Що робити, якщо вимагають повернути субсидію?

Після закидів про неефективність соціальних виплат, Міністерство фінансів почало проводити моніторинг на визначення доцільності використання бюджетних коштів. З’ясувалося, що три з чотирьох помилкових виплат були субсидіями. Держава почала вимагати гроші назад.

Про це йдеться в матеріалі "Економічної правди".

Помилкові виплати субсидій найчастіше пов’язані з порушенням правил: наприклад, отримання субсидії після смерті людини, якій вона була призначена, або набуття майна вартістю понад 50 тис. грн. У таких випадках держава має право не тільки позбавити субсидії, а вимагати повернення грошей.

Халатність держави?

Іноді вимоги повернути субсидії неоднозначні – і українцям доводиться відстоювати свої праву у суді. Так трапилося з киянином Максимом. Нещодавно він отримав "лист щастя" з вимогою повернути державі субсидію, яку він отримував з 2018-го року - 37 тис. грн.

Чоловік оформив субсидію ще у 2016-му році. Надалі виплати йому автоматично продовжували. Тоді Максим надав органам соціального захисту дані про доходи та місце реєстрації. Однак у 2018-му році було змінено правила надання субсидії – необхідно вказувати сімейний стан. Максим не подав повторну заяву. Чоловік говорить, що не отримував листа з вимогою задекларувати сімейний стан, а в  УСЗН наголошують, що лист був.

Що робити, якщо вимагають повернути субсидію?

Перевірити сімейний стан чоловіка вирішили лише у квітні 2021-го року. За новими правилами, киянин не мав право на субсидію з 2018-го року. Тепер держава вимагає повернення коштів.

Якби сімейний стан чоловіка вчасно перевірили, то конфлікту б не було, адже чоловік одружений з 2011-го року. Сьогодні важко з’ясувати, що призвело до переплати - халатність або бездіяльність. Правду буде з’ясовувати суд.

Варто зазначити, що випадок киянина не рідкість.

Українці обманюють

Однак переплати відбуваються не тільки через помилки, а і через відверту брехню зі сторони громадян, які подають документи з недостовірною інформацією. У таких випадках вимога УСЗН про повернення грошей не є несправедливою. Наприклад на Миколаївщині зареєстрували випадок, коли жінка не вказала інформацію про укладення шлюбу, що відбулося за місяць до оформлення субсидії.

Також фіксують випадки, коли не вказують факт купівлі автомобіля або наявність додаткової нерухомості.

У таких випадках українців можуть судити за кримінальними статтями, зокрема, шахрайство.

Що робити, якщо вимагають повернути субсидію?

Варто зазначити, що у справах про повернення субсидії суд нерідко стає на сторону громадян. Але не всі доводять справу до суду і просто сплачують суму, яку вимагає УСЗН.

Що робити, коли вимагають повернути субсидію?

Якщо ви отримали "лист щастя" від управління соцзахисту і впевнені, що не порушували закон, то спробуйте довести свою правоту.

За словами юристки Наталі Рижкової, вирішити питання через УСЗН скоріш за все не вийде, адже "завдання управління – повернути гроші", і неважливо, чи винна людина.

Найкращий вихід – звернутися до юриста, який допоможе написати відповідь і окреслити лінію захисту з посиланням на законодавство та аналогічні випадки. Якщо УСЗН не приймає аргументацію, то доведеться вирішувати проблему через суд.

Як раніше наголошували в уряді, субсидії можна повертати тільки через суд. Людина не зобов’язана сплачувати за вимогою з листа управління соцзахисту.

Нагадаємо, що жителі "червоної" карантинної зони отримають інші субсидії.

Читайте також,  як отримати субсидію на комунальні послуги: від 2 до 10 тисяч гривень.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом