Різдвяний піст: коли розпочинається і як підготуватися?
Різдвяний піст: коли розпочинається і як підготуватися?

Різдвяний піст: коли розпочинається і як підготуватися?

Різдвяний піст - другий за важливістю піст для православних християн після Великого перед Пасхою. Він триває 40 днів і не вважається суворим, адже дозволено їсти рибу. Різдвяний піст розпочинається уже цієї неділі,  28 листопада, і триватиме до самого Різдва – 7 січня.

Про це повідомляє ТСН.

Піст для християн – це в першу чергу важлива духовна практика, під час якої людина "вмирає" для мирських насолод і розваг. Щоб витримати піст повністю, до нього потрібно підготуватися заздалегідь.

Спокій душі

Перш за все радять налаштувати і підготувати до посту вашу душу Адже вона, наче інструмент, перестає гарно грати, коли про неї не турбуються.

Найкращий спосіб налаштувати вашу душу на 40-денний піст – молитися, читати духовні тексти і прослуховувати недільну проповідь. Прогуляйтеся на природі, послухайте класичну музику, помоліться.

Дотримання цих простих правил дозволить заспокоїтися, усамітнитися та уповільнити шалений ритм життя.

Щоб підготувати душу до посту, читайте молитви

Хорошим рішенням буде сходити до храму і послухати церковний спів. Якщо ви часто відвідуєте церкви, то можна послухати співи ченців з монастирів. Такі відео сьогодні є у вільному доступі в мережі.  

Корисним буде прочитати молитви. Їх можна знайти у будь-якому православному молитвослові. Ви самі зрозумієте, яка вам ближча до душі. Зазвичай перед початком посту читають “Молитви перед початком будь-якої справи”.

Спокій розуму

Також надзвичайно важливо підготувати до Різдвяного посту розум – заспокоїти його. Для цього постарайтеся зменшити кількість думок у вашій голові, особливо шкідливих і негативних. Це ж саме стосується і переживань та внутрішньої метушні.

Щоб досягнути спокою розуму, для розпочніть фільтрувати інформацію, яка до вас надходить. Уникайте негативу, ганебних і руйнівних повідомлень – усіляких "скандалів" та "сенсацій".

Щоб підготувати розум до посту, читайте духовну літературу

Налаштувати розум на Різдвяний піст допоможе читання або прослуховування проповідей, інтерв’ю з духовними лідерами і класичної духовної літератури. Зверніть увагу на книги, які написали Ігнатій Брянчанінов, Авва Дорофей, Амвросій Оптинський, Іоанн Лествічник.

Нагадаємо, що священник УПЦ розповів, що відбувається з душею людини, яка звикла лихословити.

Читайте також, що митрополит Онуфрій розповів, як треба жити, щоб догодити Богові.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом