Чи зростуть зарплати? Що показало опитування українського бізнесу
Чи зростуть зарплати? Що показало опитування українського бізнесу

Чи зростуть зарплати? Що показало опитування українського бізнесу

Бізнесмени планують підвищити зарплати та розширити штати, хоча й не всюди та не усім
фото з відкритих джерел

Серед факторів, що стримують розвиток бізнесу, перше місце ділять корупція та бюрократія

Більшість представників регіонального бізнесу мають намір підвищувати зарплати, хоча й погіршили оцінку бізнес-клімату загалом. Про це свідчать результати опитування, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією серед представників регіонального бізнесу у чотирьох стратегічних регіонах, де зосереджені регіональні офіси Асоціації (Львів, Одеса, Харків, Дніпро).

Наразі у більшості регіонів переважній частині підприємств складно вести бізнес, тоді як минулого року переважали задовільні оцінки. На першому місці за легкістю ведення бізнесу опинився Західноукраїнський регіон – 2,95 балів з 5 можливих, на другому місці розташувався Харків – 2,69 балів, на третьому місці Дніпро – 2,34 балів, а на останньому опинився Південноукраїнський регіон – 2,25 балів. Інтегральна оцінка усіх регіонів розташована у негативній площині.

Серед факторів, що стримують розвиток бізнесу, перше місце ділять корупція та бюрократія. З позитивних моментів – порівняно з минулим роком у більшості регіонів покращилась оцінка транспортної інфраструктури.

Зокрема, підприємці Львова оцінили бізнес-клімат в Україні найвище з усіх регіонів: 52% опитаних стверджують, що рівень розвитку бізнес-клімату в регіоні задовільний (минулого року таких було 74%).

Відтак 33% компаній планують нові масштабні інвестиційні проєкти на 2022 рік. До того ж, 43% планують розширювати штат, а 86% планують підвищення заробітної плати.

Натомість підприємці Південного регіону найгірше оцінили поточний бізнес-клімат. 56% складно вести бізнес. Жоден підприємець не відповів, що йому легко працювати, хоча минулого року таких було 13%.При цім тільки 33% планують розширювати штат, зате на підвищення заробітної плати можуть розраховувати співробітники 67% компаній.

Бізнес Харківського регіону також дещо погіршив оцінку поточних умов роботи: 45% переконані, що вести бізнес у регіоні складно, хоча минулого року 61% оцінювали умови роботи як задовільні.

Проте 41% все ж планують нові масштабні інвестиційні проєкти на 2022 рік. Водночас 55% набиратимуть нових працівників, а 95% планують підвищення заробітної плати.

У Дніпрі 52% стверджують, що їм вести бізнес складно, 43% – задовільно, і лише 5% – легко. Минулого року, до речі, останніх не було зовсім.

Майже половина, а саме 48% планують нові масштабні інвестиційні проєкти у 2022 році. Водночас 67% створюватимуть нові робочі місця, а 81% планують підвищення заробітної плати.

Опитування проводилося з 19 жовтня до 16 листопада у дев’яти областях України. Участь в дослідженні взяла 91 компанія з регіональних офісів Європейської Бізнес Асоціації.

Нагадаємо, реальна заробітна плата в Україні у вересні 2021 року, у порівнянні з вереснем 2020 року, зросла на 6,9%.

Источник материала
Поделиться сюжетом