У селі Банилів, що на Вижниччині, доведені до відчаю місцеві мешканці перекрили дорогу
У селі Банилів, що на Вижниччині, доведені до відчаю місцеві мешканці перекрили дорогу

У селі Банилів, що на Вижниччині, доведені до відчаю місцеві мешканці перекрили дорогу

Річ у тім, що внаслідок пошкодження газопроводу «Джурів-Банилів», яке сталося під час руйнівної повені ще у червні 2020 року, шість буковинських сіл досі залишаються без газопостачання. Як стверджує голова Банилівської громади Василь Соломко, це створює значні незручності для його односельців та жителів п’яти сусідніх сіл. Зокрема, через відсутність газопостачання змушені були закрити школи та садочки.

Тричі керівник села вмовляв односельців не піддаватися емоціям і не виходити на пікет. 

- Але сьогодні я вже не маю морального права це зробити і щось їм казати, – зізнався пан Василь у понеділок. – 1000 учнів не ходять до школи, 300 дітей не відвідують садочки, житлові будинки вистигають, у селах через низькі температури у помешканнях люди масово хворіють. Мешканцям вже не цікаво: хто винен – газовики, обласна адміністрація чи хтось інший.

Голова облдержадміністрації Сергій Осачук запевнив людей, що газ і тепло в їхніх домівках буде

На акцію протесту у чотирьох місцях села Банилів одночасно виходять понад 300 людей. Перекриваючи дороги, вони, зважаючи на прохання керівника громади, все-таки пропускають автомобілі з дітьми, вагітними та карети «швидкої допомоги». При цьому сподіваються, що на їхні вимоги зважать, і нарешті, відновлять постачання газу до приватних осель, школи, дитячої установи тощо.

Як стало відомо, після тендерних процедур визначився переможець робіт з відновлення газогону. Зараз є вся кошторисна документація та ліцензія АТ «Чернівцігаз» на проведення робіт. Підрядник виділив власні кошти на виготовлення 33 метрів труби необхідного діаметра. Вона, до речі, має бути виготовлена на підприємстві, мати задану товщину і діаметр та бути без швів. Пообіцяли, що трубу буде виготовлено приблизно 3-6 грудня. Якщо так станеться, то на її перевірку, доставку, монтаж та інші заходи витратять ще 10-14 днів. Таким чином, блакитне паливо у село може надійти не раніше 15-20 грудня. А людей це навряд чи влаштовує. Вони хочуть, щоб газ подали до основної труби і під’єднали, як це було торік, тимчасову трубу. До відома, у листопаді 2020 року Чернівцігаз під'єднав шість сіл до новозбудованого за тимчасовою схемою газопроводу, забезпечивши блакитним паливом майже три тисячі жителів сіл Банилів, Слобода-Банилів, Коритне, Замостя, Бережонка, Бережниця. Проте зараз до сіл Бережниця, Банилів та Слобода Банилів газ не надходить і через тимчасовий газопровід. Через те, що він може забезпечити споживачів газом винятково у теплі місяці року. З настанням холодів, його пропускної спроможності не вистачає для забезпечення розподілу достатньої кількості природного газу.

Раніше в АТ «Чернівцігаз» повідомляли, що відновлення газопроводу передбачає регулювання річища та будівельні роботи. Газові роботи ж стануть завершальним етапом. Із загального кошторису 8,8 мільйона гривень, їхня вартість становить 704 тисячі. Відповідно до процедури, департамент капітального будівництва, містобудування та архітектури Чернівецької облдержадміністрації оголосив тендер на проведення аварійно-відновлювальних робіт з ліквідації наслідків стихії та обрав переможця. Завершити всі роботи він зобов'язаний… до кінця 2022 року.

«Ремонтні роботи зі встановлення опор мають провести забудовники, які виграли тендер, а після цього АТ «Чернівцігаз» може розпочати роботи по відновленню газопроводу. На жаль, з настанням холодів ми ніяк не можемо контролювати постачання газу до цих сіл, адже газопровід просто не витримує тиску. Відтак ми просто змушені відключати газ у селах району», – повідомили у пресслужбі АТ «Чернівцігаз».

У товаристві «Чернівцігаз» вважають, що відповідає за відновлення газопроводу Чернівецька облдержадміністрація. Оскільки для відновлення державного майна газопроводу-переходу «Джурів-Банилів» на Чернівецьку облдержадміністрацію, як головного розпорядника бюджетних коштів, вдруге надійшло фінансування. Відповідно до процедури, департамент капітального будівництва, містобудування та архітектури виконавчої гілки влади краю оголосив тендер на проведення аварійно-відновлювальних робіт з ліквідації наслідків стихії, проте у департаменті не передбачили відновлення самого газопроводу-переходу «Джурів-Банилів». У департаменті капітального будівництва облдержадміністрації повідомили, що процедуру закупівлі (відкриті торги) оголосили 19 жовтня 2021 року через електронний майданчик – «Берегоукріплення р. Черемош з відновленням берегової лінії та інженерних споруд с. Банилів Вижницького району «Аварійно-відновлювальні роботи з ліквідації наслідків стихії (13-24 червня 2020 року)». Технічне завдання розробили відповідно до проєктно-кошторисної документації, яка пройшла необхідну експертизу.  

І тут починається «футбол». В облдержадміністрації стверджують, що газопровід – на балансі АТ «Чернівцігаз». Мовляв, що відповідно до Додатку №1 до Договору №31/05 від 29.11.2012 (Перелік державного майна, що надано в експлуатацію ПАТ «Чернівцігаз»), газопровід середнього тиску с. Банилів (інв. №173520500330200131) обліковується на балансі АТ «Чернівцігаз». Зазначається, що керівництво облдержадміністрації неодноразово зверталося до найвищого керівництва держави з проханням надати необхідне фінансування для проведення аварійно-відновлюваних робіт.

Між тим, до людей, які перекривали дороги у Банилові, ніхто з обласної влади не приїжджав. Отож мешканці Банилова у середу, 24 листопада, приїхали до Чернівців пікетувати вже обласну держадміністрацію. До пікетувальників вийшов голова облдержадміністрації Сергій Осачук. Він запевнив людей, що газ і тепло в їхніх домівках буде.

Анатолій ІСАК

Теги по теме
Черновицкая область
Источник материала
Поделиться сюжетом