Розпочався Різдвяний піст 2021-2022: що заборонено їсти і робити?
Розпочався Різдвяний піст 2021-2022: що заборонено їсти і робити?

Розпочався Різдвяний піст 2021-2022: що заборонено їсти і робити?

У неділю, 28 листопада, для християн східного обряду розпочинається Різдвяний піст, який тиватиме 40 днів і завершиться 6 січня на Святий вечір.

Про це повідомляє ТСН.

Різдвяний піст ще носить назву Пилипів, або Апостолів, піст. Усе через те, що 27 листопада, на заговини, вшановують пам’ять святого апостола Пилипа - одного з учнів Ісуса Христа.

Для чого потрібен піст?

Піст – це підготовка душі і тіла до великого свята. За ці 40 днів ми повинні нагадати собі, що ми християни: утримувати душу і тіло від крайнощів, вгамувати свої бажання, пристрасті і підкоритися Господу.

Не дарма Різдвяний піст триває 40 днів, адже стільки часу продовжувалося говіння Ісуса Христа у пустелі перед тим, як Він почав проповідувати. Також 40 днів тримали піст пророк Мойсей і пророк Ілля перед найважливішими подіями їхнього життя.

Святий вечір закінчує Різдвяний піст

Що заборонено їсти у Різдвяний піст?

Протягом 40 днів, що триває піст, не можна їсти м’ясо, молочні продукти і яйця. Однак, згідно церковного уставу, дозволяється додавати в раціон їрибу.  

Не варто забувати про обмеження і на Новий рік та Святвечір, які припадають на останні дні Різдвяного посту. Замість м’яса до святкового столу можна подати страви із соєвих продуктів або риби, каші, картоплю, свіжі овочі та зелень.

на Новий рік і Святий вечір також не можна їсти м'ясо

Що заборонено робити у Різдвяний піст?

Під час посту не можна вінчатися і хрестити дитину. Дозволяється тільки сповідь і причастя. Навіть святкування дня народження радять перенести на період після посту або провести цей день тихо у родинному колі.

Також не можна засуджувати людей, які не дотримуються посту або дотримуються його "неправильно" чи не так, як ви знаєте. Не можна порівнювати себе з іншими.

Під час посту радять дотримуватися внутрішнього спокою, часто молитися і, якщо випадає нагода, відвідувати храм.

Нагадаємо, чому не можна ходити в лісі і по полю на Пилипів день.

Раніше повідомлялося, як підготуватися до Різдвяного посту.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом