Цифровізація агросектора в дії
Цифровізація агросектора в дії

Цифровізація агросектора в дії

Як молода IT-компанія забезпечує аграріїв сучасними цифровими інструментами, підвищуючи їхню ефективність та прибутковість, пише agronews.

Технології продовжують шаленими темпами змінювати всі сфери нашого життя та цілі галузі світової економіки.

Стосується це й найтрадиційніших видів людської діяльності.

Так, останніми роками у світі все частіше говорять про «нову аграрну революцію», яку спричинило впровадження у сільське господарство IT-технологій.

Цифровізація та автоматизація скорочують витрати на добрива, паливо, одночасно підвищуючи продуктивність агрокомпаній, а відтак – і прибутковість галузі.

А нано-, біо-, смарт-технології, нові методи переробки й логістичні інструменти роблять час аграріїв дуже цінним.

Тож їм конче потрібні екосистеми, які дозволяють автоматизувати й цифровізувати виробництво, аби не витрачати часу на рутинні процеси й зосередитися на підвищенні ефективності та зростанні бізнесу.

Українські аграрії розуміють: діджиталізація та збільшення ефективності агровиробництва – не примха, а вимога часу.

Адже без цього не підвищити маржинальність бізнесу (коли прибуток покриває постійні видатки – Ред.) та не наблизитися до здійснення глобальної мети, втіленої у цілі сталого розвитку ООН – нульового голоду.

Готуючи другий випуск рейтингу «Індекс інновацій», Mind аналізує, наскільки вітчизняні компанії готові до реального впровадження змін і що саме вони готові для цього зробити.

Сьогодні розповідаємо про успішний кейс молодої амбітної IT-компанії Agri.

Chain, яка пропонує комплексну систему цифрових рішень для управління агробізнесом.

Як народилася інновація? Коли ІТ-технології лише з’явилися в Україні, аграрії замислилися над спрощенням процесів, але йшлося про елементарні рішення, наприклад, запровадження таблиць Excel для обліку та звітності.

На початку нульових компанії почали застосовувати програму 1С для бухгалтерського обліку, телеметричні модулі диспетчерських служб та системи контролю використання техніки.

Як правило, невеликі агрокомпанії на цьому зупинялися – декотрі продовжують працювати так і сьогодні.

Та великі агрохолдинги зупинитися на цьому не могли, все гостріше відчуваючи потребу в діджиталізації бізнес-процесів, автоматизації планування й управління та інтеграції IT-технологій в усі сфери діяльності підприємства.

Що найперше потребувало уваги – інтеграція рішень та оперативна управлінська звітність.

Потрібно було зробити так, аби різні відділи одного холдингу не покладалися у своїх рішеннях на різні вхідні дані та не спричиняли затримок, зриву планів і фінансових втрат.

Агропромисловий холдинг «Астарта-Київ» від початку будувався як високотехнологічна, публічна, інноваційна європейська компанія, яка виробляє продовольчі товари з орієнтацією на глобальні ринки.

Тож створення власної екосистеми для виконання своєї місії було єдиним можливим варіантом.

2017 року генеральний директор агрохолдингу Віктор Іванчик започаткував in.

House ІТ-компанію – Agri.

У дослівному перекладі з англійської Agri.

Chain – це «аграрний ланцюг», тобто у назві компанії закладено її філософію і головну мету: створення комплексного програмного продукту, який стане інструментом управління й побудови процесів для агровиробника, завдання якого – мінімізувати витрати та підвищити ефективність виробництва.

Адже реальна конкурентоспроможність компанії на ринку неможлива без ефективного використання земельного банку, техніки тощо, а це неможливо без чіткого планування і контролю всього ланцюга виробничих процесів.

В компанії люблять цитувати американського лікаря та автомобільного піонера Гораціо Нельсона Джексона, який сказав: «Я не вірю в те, що хтось може виконувати сьогодні роботу вчорашніми методами, і залишитися в бізнесі завтра».

Архітектура рішень Концепція Agri.

Chain передбачає: ✔️ єдину інформаційну систему управління службами на всіх рівнях; ✔️ автоматизовані гнучкі бізнес-процеси, які швидко адаптуються до змін зовнішніх або внутрішніх умов; ✔️ систему повідомлень, менеджмент завдань, інструменти ухвалення рішень; ✔️ автоматизований документообіг; ✔️ систему глибокої аналітичної звітності на основі ризик-менеджменту; ✔️ простий, дружній, інтуїтивний інтерфейс (онлайн-платформа з доступом за допомогою браузера або мобільних додатків).

Багатомодульна платформа – це комплексна система IT-рішень, які оптимізують роботу всіх напрямів діяльності підприємства.

Її архітектура наразі складається з шести окремих програмних комплексів: 🔹 Agri.

Chain Land – управління земельним банком; 🔹 Agri.

Chain Farm – управління агровиробництвом; 🔹 Agri.

Chain Scout – управління моніторингом посівів; 🔹 Agri.

Chain Barn – управління складськими процесами та логістикою підприємства; 🔹 Agri.

Chain Logistics – управління логістикою товарно-матеріальних цінностей та готовою продукцією; 🔹 Agri.

Chain Kit – моделювання та управління бізнес-процесами.

В основі концепції рішення Agri.

Chain – повна інтеграція з обліковою системою 1С, системою GPS-моніторингу, супутниковими та метеорологічними даними, які консолідуються в системі для аналізу та ухвалення ефективних рішень і використовуються як частина бізнес-процесів.

Частину web-додатків платформи створено за принципами Domain-driven design (DDD), основною технологією для серверної складової є ASP.

NET Core MVC, для браузерної – React (компонентно-орієнтована архітектура з використанням сучасних підходів context api і hooks).

Іншу частину розроблено на основі мікросервісної event driven архітектури, де базою для серверної частини є Netflix OSS, Spring, Apache Kafka, для браузерної – Angular.

Мобільні додатки створені на базі Android Framework.

Соціальна місія Унікальність платформи Agri.

Chain в тому, що це не просто бізнес-проект, він має ще й соціальну місію.

Таким чином агрохолдинг сподівається зробити галузь максимально ефективною.

Малі й середні агропідприємства услід за великими холдингами мають усвідомити, що шлях до ефективного виробництва у галузі лежить через повноту та об’єктивність даних і вміння працювати з ними, тож її майбутнє – у цифровій оптимізації.

Бізнес прагне мінімізації втрат та збільшення прибутковості, тому ефективний інструмент управління й аналізу потрібний йому як повітря.

Адже на багатьох сільгосппідприємствах діджиталізація і сьогодні виглядає як кілька придбаних програмних продуктів, які не інтегруються між собою та не мають централізованих управлінських функцій, або найчастіше – як геоінформаційні системи, які здійснюють аудит даних і виконують інтеграцію з системами обліку в ручному режимі.

«Ми запрошуємо всіх учасників галузі до діалогу, обміну досвідом і найефективнішими практиками, – говорить CEO Agri.

Chain Наталія Богачева.

– Ми пропонуємо об’єднатися у використанні нашої платформи, що дозволить на всіх етапах виробничого процесу якісно його планувати, контролювати ризики, підвищуючи ефективність кожного конкретного виробника, а також вдосконалювати систему завдяки досвіду всіх учасників задля підвищення ефективності галузі в цілому».

Стандарт для галузі Потреби різних агропідприємств у автоматизації є відмінними, але не унікальними.

Декотрі з них зацікавлені у модулі план-факт аналізу виконання виробничої програми, інші – у блоці обліку на складах для запобігання крадіжкам.

Оскільки великі агрохолдинги мають справу з повним комплексом сільськогосподарських завдань, в системному продукті компанії Agri.

Chain містяться рішення для більшості з них.

Supply chain-рішення, які пропонує платформа, дозволяють підприємству оптимізувати всі операційні процеси й отримати максимальну експертність.

Програмні комплекси сформовані з урахуванням найсучасніших практик, інструментів та підходів, а також наявних компетенцій фахівців на ринку.

Отже, платформа Agri.

Chain є максимально ефективною та гнучкою – вона швидко впроваджується, масштабується та кастомізується під потреби кожного підприємства.

Якщо дані підприємства впорядковані, структуровані та зберігаються в електронному вигляді, розгортання такої системи вимагатиме не більше одного дня.

Платформу Agri.

Chain можна використовувати як хмарний сервіс або у вигляді коробкового рішення.

В першому випадку розгортанням і технічною підтримкою системи займається компанія Agri.

Chain, другий передбачає адміністрування силами клієнта і зберігання даних на його власних серверах.

Хмарний сервіс більше підходить для малих і середніх агропідприємств, яким не потрібно займатись адмініструванням та мати своїх IT-фахівців.

При коробковому рішенні фахівці Agri.

Chain все одно консультують і супроводжують клієнтів у налагодженні системи, а також навчають одного-двох фахівців для подальшого супроводження, адже мета компанії – не просто продати продукт, а навчити гравців ринку ефективно його використовувати.

Єдина точка авторизації в системі – це робочий простір із бордами для кожної програми.

З нього за допомогою одного кліка користувач потрапляє в будь-який доступний йому модуль.

Якщо певні модулі не цікавлять підприємство, воно може відмовитися від них.

Кожен функціональний модуль інтегрується у вигляді самостійного рішення.

Фахівці Agri.

Chain планують, що з часом платформа стане стандартом управлінської системи для галузі.

Як це працює? Кожен програмний продукт вирішує конкретні завдання.

Так, ІТ-система управління земельним банком Agri.

Chain Land допомагає вирішити такі проблеми: -недостовірність або несвоєчасність документального оформлення договорів оренди земельних ділянок; -розбіжності у площі ділянок, які орендує та обробляє підприємство; -відсутність або неповне відображення інформації про ділянки в обміні; -низький рівень консолідації земельного банку та високий рівень технічних втрат; -нарахування орендних виплат за ділянки, які не обробляються чи знаходяться за межами полів; -втрата урожаю на ділянках, обробка яких здійснюється без правових підстав.

Перед впровадженням модуль Agri.

Chain Land «обкатали» на тестовому підприємстві з земельним банком площею 10 тис.

Сьогодні модуль працює на ділянках загальним розміром 250 тис.

га та керує всією площею земельного банку компанії «Астарта-Київ».

IT-система управління агровиробництвом Agri.

Chain Farm дозволяє виправити такі недоліки: 🔹 відсутність злагодженої комунікації між виробничими службами; 🔹 неоптимальна кількість штатних працівників; 🔹 відсутність системи контролю виконання планової виробничої програми; 🔹 нецільове та неоптимальне використання ресурсів; 🔹 недотримання норм виконання технологічних операцій.

Система управління моніторингом посівів Agri.

Chain Scout дозволяє вирішити проблеми відсутності: -єдиної системи історичних, супутникових даних та даних аерофотозйомки; -чіткої системи реагування на ризики (хвороби, шкідники, бур’яни); -системного моніторингу та культури оглядів посівів; -динамічного прогнозування об`ємів агровиробництва.

За її допомогою агрономічна служба може автоматично планувати огляди полів у прив’язці до конкретної агрокультури, своєчасно виявляти хвороби, шкідники, бур’яни, ухвалюючи рішення для їх оперативного усунення, формувати пропозиції та влаштовувати обговорення із фахівцями.

«Концепція рішення Agri.

Chain Scout полягає у побудові системи оглядів посівів як однієї з основних складових бізнес-процесів агрокомпанії, – пояснює Наталія Богачева.

– Платформою передбачено можливість вибудувати систему оглядів посівів під кожну конкретну компанію.

Пані Богачева додає: у подальшому ці прогнозні дані будуть використовуватися у бюджетних процесах – для планування елеваторної й токової логістики продукції.

Мовою цифр У компанії нічого не вийшло б, коли б до готовності інвестувати в інновацію час і кошти не долучився потужний людський ресурс.

Спочатку це були десять ентузиастів – власні фахівці компанії та експерти галузі.

Вони поставили за мету створити єдину інформаційну систему управління агробізнесом з автоматизованими та гнучкими бізнес-процесами.

На повноцінний запуск стартапу – від ідеї до виходу на ринок – знадобилося три роки.

Сьогодні Agri.

Chain – це команда однодумців, експертів у галузі та 45 висококласних фахівців крос-функціональної ІТ-команди, а також 553 тис.

га землі під контролем IT-системи; 6 виведених на ринок IT-рішень та 8 компаній-клієнтів із впровадженими програмними комплексами.

Економічний ефект від впровадження продукту компанії можна вимірити вже сьогодні: для системи Agri.

Chain Farm він становить 793 тис.

грн, для модуля Agri.

Chain Land – 3,7 млн грн.

«Мене надихають люди, які за останні роки вивели аграрну галузь в Україні на абсолютно новий рівень, – зізнається Наталія Богачева.

– Неймовірні історії їхніх досягнень дають усвідомлення, що немає нічого неможливого».

За словами CEO компанії, Agri.

Chain прагне ділитися власною експертизою й інструментами з іншими учасниками ринку для синергетичного та сталого розвитку галузі в цілому.

Компанія культивує дбайливе ставлення до використання природних ресурсів, просуваючи думку про те, що успішність агробізнесу базується на ефективності, а не на кількості оброблюваних гектарів.

«На прикладі наших рішень ми доводимо, що інноваційні IT-інструменти підвищують ефективність агропідприємств, і таким чином Agri.

Tech може сприяти досягненню цілей в галузі сталого розвитку для кращого і сталого майбутнього», – резюмує пані Богачева.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны