Голубовська розповіла про принципи терапії при новому штамі COVID-19 Omicron
Голубовська розповіла про принципи терапії при новому штамі COVID-19 Omicron

Голубовська розповіла про принципи терапії при новому штамі COVID-19 Omicron

КИЇВ. 29 листопада. УНН. Принципи терапії при новому штамі Covid-19 Omicron залишаються тими ж, що і при інших мутаціях вірусу, виявлених раніше. І головне тут не зволікати з початком лікування. Про це розповіла головний інфекціоніст, заслужений лікар Ольга Голубовська на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

Голубовська розповіла, на яких саме принципах будується терапія при коронавірусі.

Цитата

“Рання противірусна терапія, рання госпіталізація при прогресуванні хвороби і тільки тоді швидке і своєчасне призначення ГКС та інших імуномодуляторів. Просто дивно, як ігнорується раннє лікування, я не пам'ятаю жодного іншого інфекційного захворювання, яке ми починаємо лікувати вже тоді, коли є ускладнення. І дуже слабка освітня робота в цьому напрямку. Хоча добре відомо - Perículum in mora (небезпека у зволіканні)", — розповіла Голубовська.

Деталі

Медик нагадала, що саме завдяки широкому розголосу, в тому числі і в ЗМІ, під час пандемічного грипу H1N1pdm/09, вдалося уникнути величезної кількості смертей у другу хвилю — люди стали звертатися за медичною допомогою раніше, раніше отримувати відповідне лікування.

"Якщо в сезон 2009/10 рр. смертей (тільки за офіційною статистикою) було близько 1100, то в повторний важкий сезон 2015/16 рр. — близько 400", — написала Голубовська.

Крім того, вона нагадала, що грип вже почався. "Згідно зі звітом, EuroCDC активність грипу з частотою виявлення вірусів вище 10% зареєстрована вже в Ізраїлі, Киргизстані, Російській Федерації, Таджикистані та Узбекистані. Надмірної смертності немає, крім нашої країни - Україна переживає вкрай значне збільшення цих показників через COVID-19. Сезон грипу починається. Це треба враховувати при веденні хворих, особливо з груп ризику, все є в наших нормативних документах", - додала Голубовська.

Про штам Omicron

Медик нагадала, що поки штам не вивчений до кінця.

“Поки неясно, чи є Omicron більш заразним, в порівнянні з іншими варіантами, включаючи Дельта. Кількість інфікованих в Південній Африці зросло, але епідеміологічні розслідування з'ясовують, чи пов'язано це з Omicron або іншими факторами", — написала Голубовська. 

Також вона нагадала, що ефективність вакцин від цього варіанту невідома поки. "Ефективність тестів: широко використовувані тести ПЛР виявляють і варіант Omicron, ефективність експрес-тестів вивчається", — зазначила Голубовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВООЗ попередила про високий ризик глобального поширення штаму Omicron

Від себе Голубовська додала, що який би не був варіант, принципи терапії COVID-19 залишаються колишніми.

Доповнення

Перша людина, інфікована штамом B. 1.1.529, була виявлена недавно в Ботсвані. Згідно з даними місцевої радіостанції SABC, мова йде про громадянина ПАР. Всесвітня організація охорони здоров'я назвала новий штам COVID-19 грецькою буквою Omicron. Організація кваліфікувала новий варіант як такий, що викликає занепокоєння.

Новий штам вже був виявлений в декількох європейських країнах, Ізраїлі, Гонконгу, Канаді та Австралії. Багато країн почали обмежувати або забороняти поїздки з країн Півдня Африки, щоб приборкати поширення цього варіанту.

Теги по теме
Украина Коронавирус
Источник материала
Поделиться сюжетом