Кінець епохи: у Німеччині обрали нового канцлера замість Меркель
Кінець епохи: у Німеччині обрали нового канцлера замість Меркель

Кінець епохи: у Німеччині обрали нового канцлера замість Меркель

У Німеччині новий канцлер. Бундестаг обрав соціал-демократа Олафа Шольца на цю посаду замість Ангели Меркель, яка була лідеркою країни впродовж 16 років.

Шольца під час таємного голосування без дебатів підтримали 395 народних обранців зі 736. "Проти" були 303, утрималися – 6 депутатів. Для обрання було достатньо отримати 369 голосів, тоді як чинна парламентська більшість має 416 мандатів.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вже провів офіційну церемонію призначення нового канцлера у своєму замку Бельв'ю. Далі Шольц разом зі 16 новими членами уряду повернеться до Бундестагу і складе присягу. Після цього новобраний канцлер вирушить до канцелярії на церемонію передачі влади з Ангелою Меркель.

Напередодні, Соціал-демократична партія Німеччини, яка здобула перемогу на вересневих виборах, сформувала коаліцію з Вільною демократичною партією та "Зеленими".

Довідка. 63-річний Олаф Шольц походить з сім'ї текстильного промисловця. У 2007-2009 роках займав посаду федерального міністра праці та соціальних справ у коаліційному уряді Меркель. У березні 2018 року став віце-канцлером та міністром фінансів. У вересні 2021 року очолив партійний список Соціал-демократичної партії Німеччини на парламентських виборах. На них партія здобула перемогу із 25,7% голосів.

Теги по теме
Германия Ангела Меркель
Источник материала
loader
loader