В Україні збільшать пенсії у 2022 році: кому і коли чекати на підвищення
В Україні збільшать пенсії у 2022 році: кому і коли чекати на підвищення

В Україні збільшать пенсії у 2022 році: кому і коли чекати на підвищення

У 2022 му році українським пенсіонерам кілька разів підвищать виплати. Держава планує перерахувати мінімальну і максимальну пенсії, доплати і надбавки за стаж. Окремим категоріям збільшать пенсійні виплати до 6 тисяч гривень.

Про це йдеться в матеріалі ТСН.

Підвищення у січні

Нововведення торкнеться ліквідаторів та постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Йдеться про понад 40 тисяч українських пенсіонерів.

З січня 2022 року у повному обсязі почне діяти законопроєкт "Про внесення змін до закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Як наслідов виростуть мінімальні виплати для чорнобильців, які отримали першу групу інвалідності (до 6 000 грн), другу групу (до 4 800 грн) і третю (до 3 700 грн).

Українським пенсіонерам підвищать пенсії

Також у перший місяць 2022-го планують на 9% збільшити пенсії жінкам, які народилися до 1962 року.

Підвищення у березні

У березні 2022 року у відповідності до зростання середньої зарплати та інфляції відбудеться традиційна індексація пенсій.

Окрім цього у березні підвищення торкнеться виплат найстарших українців. Так пенсіонери у віці від 80 років будуть отримувати на 500 гривень більше кожного місяця. У свою чергу громадянам вікової категорії 75-80 років виплачуватимуть щомісячну надбавку у розмірі 400 гривень.

Також у березні збільшать мінімальні пенсії для найстарших українців, які мають великий страховий стаж. Йдеться про 20 років  для жінок і 25 років для чоловіків.

За наявності вищезгаданого страхового стажу пенсіонери віком понад 80 років отримуватимуть мінімум 2600 гривень, а віком 75-80 років – від 2 500 тисяч гривень.

Українським пенсіонерам підвищать пенсії

Підвищення у квітні

У квітні планують здійснити перерахунок пенсій для громадян, які продовжили працювати після виходу на пенсію. При цьому будуть враховувати стаж і заробітну плату.

Підвищення у липні і грудні

У липні і грудні 2022-го року у зв’язку з підняттям прожиткового мінімуму виростуть також мінімальні та максимальна пенсія.

Зараз мінімальна пенсія становить 1 934 гривні. У липні вона виросте до 2027 грн, а в грудні – до 2093 грн. У свою чергу максимальна пенсія збільшиться у липні до 19 340 гривень, у грудні – до 20 770 грн.

Планують підвищити виплати для пенсіонерів зі стажем від 30 років для жінок та 35 років для чоловіків. Мінімальні виплати для цих категорій становитимуть 2 500 тисяч.

Нагадаємо, що в Україні підвищили мінімальну зарплату до 6,5 тисяч гривень.

Читайте також, що прожитковий мінімум збільшать удвічі.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом