20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Руслан Рохов пояснив, яким чином можна ухвалити нову Конституцію України
Руслан Рохов пояснив, яким чином можна ухвалити нову Конституцію України

Руслан Рохов пояснив, яким чином можна ухвалити нову Конституцію України

Про це він розповів у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня».

Підпишіться на Знай у Google News! Тільки найяскравіші новини!

Підписатися

«У Конституції України не прописано, як ухвалюється нова Конституція. Але нічого не забороняє вести диспут про те, якою має бути інша. І далі буде два шляхи імплементації: або запуск нової Конституції, коли ті суб’єкти, які про це домовляться, отримають мандат від громадян і зайдуть у парламент, ухвалять новий спеціалізований закон – процедуру розробки нового тексту Конституції, або приймуть рішення щодо редизайну чинного», - каже він.

Або може бути критичний сценарій, як в Америці, коли авторитетні представники суспільства збереться та ухвалить зміни до основного закону.

«Ми маємо певні відмінності. По-перше, у них тоді не було інтернету. Може, не дійшов посильний. Але на той час вони мали аристократичні еліти, людей, яким довіряли. Ми в Україні маємо брак соціальної довіри. По-друге, у нас ворог анексував Крим і захопив частину Луганської та Донецької областей, який спить і бачить привід для провокації. Згадаймо ці збори Партії регіонів у Сєверодонецьку після Помаранчевої революції. Це дуже небезпечний прецедент. Просто люди, які хочуть мати державу Україну, вони не мають права навіть таку думку допускати», - підкреслює політолог.

Він каже, що в Україні є достатньо інструментів у легітимний спосіб через парламент це зробити. Але треба перед цим, щоб це почули еліти.

Як повідомляв Знай.ua, Руслан Рохов розповів про виборчі аспекти в Україні та пояснив, яка може бути стратегія у правлячої партії на наступних виборах.

Знай.ua також повідомляв розповідь політолога Руслана Рохова, як діють дві моделі державного устрою – президентська та парламентська республіки.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны