Більшість жінок в Україні стали військовозобов'язаними: кому треба стати на обік з 17 грудня
Більшість жінок в Україні стали військовозобов'язаними: кому треба стати на обік з 17 грудня

Більшість жінок в Україні стали військовозобов'язаними: кому треба стати на обік з 17 грудня

Із 17 грудня в Україні набрали чинності нові штрафи, які стосуються жінок. Відтак, за наказом Міноборони, жінки, які  працюють, мають перебувати на військовому обліку. Проте це стосується не всіх сфер та галузей. Детальніше — у матеріалі.

Про це повідомили у Міністерстві оборони України, опублікувавши в «Офіційному віснику»також перелік професій та спеціальностей, після отримання яких жінки мають стати на військовий облік.

Наказ Міністерства оборони для жінок набув чинності 17 грудня. Згідно з наказом , виділено 35 спеціальностей, які вважаються фактично окремими видами господарської діяльності, та сотні професій.

Які професії є в переліку 

У списку значаться бухгалтери, касири-експерти, наукові співробітники (аудит, бухоблік), менеджери з бухгалтерського обліку, права, досліджень ринку тощо, керівники різних підрозділів (економічних, юридичних, фінансових, адміністративних тощо), реєстратори бухгалтерських даних та інші спеціальності.

Звідки взявся новий закон

У квітні 2021 року були внесені зміни до Закону України, які стосувалися питань військового обов’язку, зокрема мали на меті удосконалити окремі питання ведення військового обліку.

«Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних», — вимагалося в законі.

Більшість жінок в Україні стали військовозобов'язаними

Що робити жінкам, які входять у перелік 

Тепер за законом роботодавці мають контролювати, чи стали їхні підопічні на військовий облік. Мають перевіряти не тільки чоловіків, а й з 17 грудня і жінок. Цікаво, що граничні терміни виконання перевірки наказом Міноборони не встановлені. Проте встановлені штрафи: 5100—8500 гривень. 

Тож краще звернутися за консультацією до військового комісаріату.

Щоб стати на облік, треба мати при собі наступні документи: паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дітей, рішення медичної комісії про придатність, військово-обліковий документ, написана заява про взяття на облік.

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що в Україні більше не буде військкоматів: у Кабміні прийняли несподіване рішення.

Також портал MY.UA писав, що Дмитро Кухарчук заявив, що необхідно створити Оперативний штаб при Черкаській облраді у разі наступу РФ.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Поделиться сюжетом