20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Переговори Байдена з Зеленським - знак "особливих відносин"? Думки експертів розділилися
Переговори Байдена з Зеленським - знак "особливих відносин"? Думки експертів розділилися

Переговори Байдена з Зеленським - знак "особливих відносин"? Думки експертів розділилися

У неділю, 2 січня, відбулася телефонна розмова президента США Джо Байдена з главою України Володимиром Зеленським, основною темою якої були переговори з лідером РФ Володимиром Путіним (30 грудня 2021 року).

Володимир Зеленський визнав дзвінок Джо Байдена доказом особливого характеру відносин України і США, але чи так це насправді, розбиралися у виданні "Сьогодні".

Переговори глав Росії і США: головне

В ході передноворічних переговорів президенти США і РФ торкнулися, зокрема, теми військової допомоги НАТО і України.

30 грудня відбулася розмова Байдена з Путіним

Президент США зробив заяву про те, що в разі початку повномасштабної війни між Росією і Україною, американські військовослужбовці не візьмуть участі в збройній боротьбі двох держав. Однак при цьому Байден попередив про руйнівні наслідки для російської економіки.

Так, за його словами, якщо почнеться війна, американських військових перекинуть не на територію України, а в держави, що входять в Бухарестську дев'ятку НАТО. Мова йде про Болгарію, Угорщину, Латвію, Литву, Польщу, Румунію, Словаччину, Чехію та Естонію. Крім того, Байден пообіцяв Україні фінансову підтримку.

На що може розраховувати Україна після переговорів?

На думку політолога Володимира волі, в 2022 році Україна може чекати збільшення оборонної допомоги від США у зв'язку зі збільшенням небезпеки агресії з боку Росії.

Схожа думка і у дипломата, Надзвичайного і повноважного посла Андрія Гончарука, який додав також, що було б добре, щоб відбувся офіційний візит Джо Байдена до Києва.

Андрій Гончарук

"Це було б хорошим сигналом Росії, що США дійсно підтримують Україну", - вважає дипломат.

Його точку зору поділяє і політолог Ігор Петренко, на думку якого в 2021 році українські дипломати налагодили хорошу комунікацію з колегами з США. Зокрема, вдалося укласти Хартію про стратегічне партнерство.

"У 2022 році Україна і США може посилити технологічну співпрацю у сфері оборони", – прогнозує Петренко.

Він також припустив, що США можуть втрутитися в переговори щодо Донбасу. Крім того, експерт прогнозує, що США продовжить співпрацювати з Україною у сфері впровадження реформ.

Політолог упевнений, що в першій половині 2022 року очікується активний період україно-американських відносин, але з другого півріччя Америка буде менш активно брати участь у долі України.

Політолог Руслан Бортник також попереджає про охолодження відносин України і США в 2022 році. Він вважає, що після переговорів з РФ у Вашингтоні більше концентруватиме увагу на безпеці країн НАТО і Європи, а питання України для США відійде на другий план.

На думку політолога Ігоря Рейтеровича, Україні не вдасться досягти ефективних відносин з США до вибудовування зрозумілого діалогу з Росією.

Раніше на MY.UA: ультиматум Байдена і шантаж Путіна: що чекає Україну після переговорів президентів США і РФ?

Також ми писали, що напередодні Нового року Перуанські шамани "благословили" Володимира Зеленського.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом