Що зараз відбувається в Казахстані: протестувальників заарештовують, інтернет відключають
Що зараз відбувається в Казахстані: протестувальників заарештовують, інтернет відключають

Що зараз відбувається в Казахстані: протестувальників заарештовують, інтернет відключають

У Казахстані кілька днів тривають масові акції протесту через підвищення цін на скраплений газ. Повідомляється, що в країні відключили мобільний Інтернет і доступ до найпопулярніших мессенджерів – Telegram і WhatsApp.

Про це пише казахська служба "Радіо свобода".

Протести охопили країну

Протести в Казахстані тривають вже кілька днів. Хвилювання почалися в місті Жанаозені, де скраплений газ використовують як основне паливо для автомобілів.

У вівторок, 4 січня, на площі міста зібралося близько 2 тисяч протестувальників. Люди не розходилися по домівках навіть вночі - виступали на мітингу і говорили про несправедливість. Адже жителі змушені вимагати доступності газу в "багатій вуглеводнями країні".

Акції протесту в Казахстані. Фото: azattyq.org

Акції протесту проходять також в Актау. Тут мітингувальники встановили намети і юрту. У місто прибули жителі сусідніх регіонів для підтримки протесту. За оцінками, тут налічується кілька тисяч незадоволених. Протестувальники вимагають не тільки зниження цін на газ, а й закликають діючий уряд піти у відставку, викорінити в країні корупцію і кумівство, побудувати нові фабрики і заводи і т. д.

На опублікованих у соцмережах відео з акцій протесту можна почути гасло "Шал, кет!"( з казахського "Старий, йди!" – прим. ред.) до колишнього президента Нурсултана Назарбаєва. Його просять піти з політики.

Протестувальників в Актау і Жанаозені підтримали і в інших містах Казахстану. 

Повідомляться, що силовики почали затримувати учасників акцій протестів. Відомо про 20 затриманих у м. Алмати, 3 – в Астані, 10 - в Шимкенті.

Заблокували месенджери

У вівторок о 22:00 за місцевим часом у країні заблокували ключові месенджери - Telegram, WhatsApp і Signal. Про це пише видання kaktus.media.

Крім того, у багатьох містах Казахстану на тлі протестів, включаючи Алмати і столицю, відключений мобільний Інтернет і періодично пропадає зв'язок. Деякі жителі виходять в Мережу через VPN. Незважаючи на це, доступ отримують не всі.

Варто зазначити, що влада Казахстану пішла на поступки громадянам. Пресслужба прем'єр-міністра країни оголосила, що ціни на газ знизять до 50 тенге (3,14 грн) за літр. Раніше літр палива коштував 60 тенге (3,76 грн), а після запуску ринку газу з Нового року -120 тенге (7,53 грн).

Також влада Казахстану пообіцяла не притягати до відповідальності громадян, які протестували.

Нагадаємо, що в Києві під офісом ОПЗЖ відбувся протест Нацкорпусу з приводу заяв Іллі Киви на кремлівських каналах.

Читайте також, що українець отримав три роки колонії за участь в акціях протесту.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом